Na Hrebienku vyrastá Tatranský ľadový dóm

Najnovšou atrakciou zimnej sezóny vo Vysokých Tatrách bude Tatranský ľadový dóm na Hrebienku. Na stavbe ľadového chrámu sa podieľa 12 sochárov.

09.12.2013 09:46
debata

Tí sa budú musieť popasovať s 280 kusmi ľadových blokov s celkovou hmotnosťou 28 ton. Pod ich rukami sa ľadové kvádre zmenia na chrám s rozmermi 12 krát 18 metrov.

„Už teraz sa teším na moment, keď bude možné do chrámu z ľadu vstúpiť. Návštevníkom bude prístupný zdarma a denne sa v ňom bude hrať hudba skladateľov ako Bach, Mozart či Beethoven. Chystáme aj rôzne komorné kultúrne programy, koncerty a budú aj svadby,“ informovala výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Lenka Maťašovská.

Autorom diela je plzenský sochár František Bálek, ktorý si dóm aj osobne vyskúša. V ľadovom chráme si naplánoval sobáš.

Ľad prišiel do Vysokých Tatier z poľskej Wroclavy. Takto veľký ľadový chrám podľa Maťašovskej ešte nikdy nebol v strednej Európe postavený. Podobné dómy sú známe v Európe hlavne zo severských krajín. „V Alpách boli doteraz postavené len menšie stavby,“ dodala Maťašovská. Studený dojem z interiéru Tatranského ľadového dómu budú zjemňovať lavice pokryté kožušinami, látková dekorácia stropu, množstvo svetiel a krištáľové lustre.

Slávnostné otvorenie Tatranského ľadového dómu na Hrebienku je naplánované na 17. decembra. Prvá svadba by sa tu mala konať o deň neskôr. Ľadový chrám bude pre návštevníkov otvorený denne.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry #sochár #ľadový chrám #Tatranský ľadový dóm