V Oravskej Lesnej vyhlásili mimoriadnu situáciu

Pre snehovú kalamitu vyhlásili v Oravskej Lesnej v okrese Námestovo mimoriadnu situáciu.

09.12.2013 14:45 , aktualizované: 21:01
Oravská Lesná Foto: ,
Snežný pluh v Oravskej Lesnej.
debata (3)

Vyhlásila ju starostka obce Viera Mazúrová v pondelok o ôsmej ráno.

Oravská Lesná vyhlásila snehovú kalamitu.
Snežný pluh v Oravskej Lesnej.
+2Deti v Oravskej Lesnejsa snehu potešili.

„Celý uplynulý víkend u nás intenzívne snežilo. Dnes nadránom začal padať veľmi ťažký mokrý sneh a vytvorili sa vysoké záveje. Viaceré cestné komunikácie, celkovo ich v našom katastri máme viac ako štyri desiatky kilometrov, zostali úplne neprejazdné,“ uviedla starostka. Prvoradou úlohou podľa nej je nepretržité sprejazdňovanie ciest, aby ich okrem obyvateľov mohli riadne používať zdravotníci, spojové autobusy či zásobovanie. „Pracujeme na tom bez akejkoľvek prestávky. Ak by sme sa na chvíľu zastavili, určite by sme sa už nedostali do odľahlejších osád,“ skonštatovala.

V lokalite, kde sa nachádza na rozhraní Oravy, Kysúc a Poľska, v malebnom prostredí Slovenských Beskýd a Oravskej Magury 11 malých osád, žije tritisíc obyvateľov. V osadách sú asi metrové záveje a v priebehu pondelka sneženie neustáva. K osadám je sťažený prístup pre zásobovanie.

Na severe si treba dať pozor na záveje

Na severe Slovenska sa môžu v noci tvoriť snehové jazyky a záveje. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal výstrahu prvého stupňa, ktorá platí do utorka 6.00. Výstrahou druhého stupňa meteorológovia upozorňujú na silný vietor, ktorý má fúkať v noci na hrebeňoch hôr.

V okresoch Ružomberok, Banská Bystrica, Brezno, Poprad či Liptovský Mikuláš môže krátkodobo v nárazoch dosiahnuť 25 až 30 metrov za sekundu. „Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká,“ píše na svojom webe SHMÚ.

Silný vietor na horách môže fúkať okrem okresov na severe a strednom Slovensku aj na východe – v Košiciach a okolí, Spišskej Novej Vsi či v Gelnici. V týchto regiónoch platí výstraha prvého stupňa.

Na cestách pod Tatrami hrozí poľadovica

V Prešovskom kraji sú všetky cesty zjazdné. Na severných úsekoch počas dňa snežilo, postupne sa zrážky zmenili na dážď. Na vozovkách je kašovitá vrstva snehu alebo sú cesty mokré. Cestári upozorňujú, že k večeru a v noci sa môže vytvárať poľadovica. Riziko poľadovice platí na celé územie Prešovského kraja. Informoval o tom vedúci odboru prevádzky Miroslav Milý zo Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kra­ja.

Zvýšenú pozornosť musia venovať vodiči riadeniu aj v okolí hraničného priechodu s Poľskom vo Vyšnom Komárniku, kde nasnežilo a v priebehu dňa sa sneh topil. Problémy tu mali kamionisti, ktorí tvoria pred hranicou kolónu. Cesta je prejazdná.

Horský priechod Herľanské sedlo je v zimnom období neudržiavaný. Cestu 018 147 Štrba -Šuňava v piatok minulý týždeň uzavreli.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Oravská Lesná #snehová kalamita #mimoriadna situácia