Husté sneženie na Orave vystriedal mráz

Mimoriadnu situáciu kvôli snehovej kalamite odvolali v utorok ráno v Mútnom a poobede aj v Oravskej Lesnej.

10.12.2013 16:00
Orava, sneh, kalamita Foto: ,
Ľudia odpratávali sneh, ktorý komplikoval život na Orave.
debata

Bolo to hneď po tom, čo sa v obciach podarilo sprejazdniť všetky cesty, teda tak, aby sa aj do odľahlejších obývaných oblastí bez problémov dostali záchranné zložky.

„Všetky miestne komunikácie v dĺžke vyše 40 kilometrov sú zjazdné a situácia je zatiaľ stabilizovaná,“ zhodnotila v utorok po 14. hodine starostka Oravskej Lesnej Viera Mazúrová. V utorok ešte sprístupňovali dve z jedenástich osád, ktoré neboli celkom prejazdné, a upravovali krajnice ciest.

Ľudia odpratávali sneh, ktorý komplikoval život...
Sneženie na Orave zahalilo krajinu do biela.
+3Odpratávanie snehu od áut bolo bežnou aktivitou...

Husté a neustávajúce sneženie z pondelka v utorok vystriedal mráz, nadránom bolo v Oravskej Lesnej mínus 7 stupňov Celzia. „Je mráz, takže cesty sú zľadovatené, v osadách sú zjazdné s reťazami,“ opísala utorňajšiu situáciu starostka. Spresnila, že v 11 osadách žije 3 300 obyvateľov.

Od piatka do utorkového rána bola mimoriadna snehová situácia vyhlásená aj v ďalšej oravskej obci, v Mútnom. Na to, aby mohli zabezpečiť prejazdnosť ciest, si museli požičať päť mechanizmov z agrodružstva, tri vlastné na odhŕňanie snehu nestačili. „Problémy boli najmä v odľahlejších oblastiach, kde boli niektoré cesty neprejazdné tak hodinu až dve hodiny,“ informoval prednosta Obecného úradu v Mútnom Ján Bugaj. Práce, ktoré súviseli s odstraňovaním snehovej kalamity, predbežne vyčíslil na 5– až 6-tisíc eur.

Mimoriadna situácia umožňuje obciam a starostom zavolať na pomoc súkromné firmy alebo právnické osoby, ktoré sa podieľajú na záchranných prácach. Náklady by im mal následne uhradiť štát.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #mráz #Oravská Lesná #sneženie