Laboranti v Martine sa búria proti šikanovaniu a nízkym platom

Chod nemocnice v Martine je ohrozený. Väčšina zamestnancov, najmä laboranti z rádiologickej kliniky, dala od pondelka výpovede z pohotovostných služieb.

13.12.2013 09:10
Univerzitná nemocnica v Martine Foto: ,
Väčšina zamestnancov Univerzitnej nemocnice v Martine dala od pondelka výpovede z pohotovostných služieb.
debata (4)

Vedeniu Univerzitnej nemocnice v Martine prostredníctvom právnika doručili podnet na prešetrenie podozrenia zo šikanovania na pracovisku s tým, že za takých podmienok už nechcú ďalej pracovať. Ďalším dôvodom nespokojnosti sú nízke platy rádiologických laborantov. Ak sa situácia na ich pracovisku nezmení, od Nového roka sú rozhodnutí odísť zo zamestnania.

Zákaz používať klimatizáciu na pracovisku magnetickej rezonancie, hoci je práve prostredníctvom nej vetrané, či zákaz zapínať svetlo na toalete, vyvolávanie stresového pracovného prostredia, nútenie ku klamstvu, rôzne direktívne nariadenia. To sú niektoré zo sťažností, ktoré advokát zastupujúci 23 laborantov, 3 sestry a 1 sanitárku predložil vedeniu univerzitnej nemocnice.

Pod podmienkou zachovania anonymity o tom hovoria aj niektorí pracovníci Rádiodiagnostickej kliniky, ktorí pri údajnom šikanovaní poukazujú na primárku oddelenia. „Ľudská dôstojnosť je potieraná. Ak je privezený pacient, ktorý napríklad zapácha alebo je opitý, tak sa k nemu tak aj správa, myslím si, že nie je vyšetrený tak, ako by sa patrilo, ako sú vyšetrovaní iní pacienti,“ hovorí jedna zo zamestnancov kliniky.

„V ústavnej pohotovostnej službe mali byť dvaja lekári, no bol prítomný len jeden a nám bolo ústne nariadené zatajovať neprítomnosť druhého lekára pred ostatnými pracoviskami,“ uvádza iný príklad, ktorý sa mal stať na pracovisku, ďalší zo zamestnancov.

Zamestnanci poukázali aj na to, že si primárka sama navýšila počet odpracovaných hodín do mzdového výkazu, pričom napodobnila podpis svojho nadriadeného, prednostu kliniky. „Následne na základe takto sfalšovaného mzdového výkazu boli vyplatené finančné prostriedky,“ uviedol advokát pracovníkov Vladimír Kašuba. To, že sa prípad stal, potvrdil aj prednosta kliniky. „Podpisy boli napodobňované, prípad riešilo vedenie nemocnice,“ povedal prednosta kliniky Hubert Poláček, ktorý pripustil, že na pracovisku je kritická situácia.

Primárka vo štvrtok na pracovisku nebola, pretože si čerpá dovolenku. K situácii na klinike sa cez telefón vyjadriť nechcela, pripustila však, že z funkcie odstúpi. „Pani primárka sa vzhľadom na vývoj situácie vzdala funkcie, členovia manažmentu sa v piatok dopoludnia stretnú so zamestnancami Rádiologickej kliniky. Samozrejme, chceme situáciu čím skôr vyriešiť,“ povedala hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Martin Katarína Kapustová.

To, že primárka z funkcie odstúpila, je len časť vyriešeného problému. Druhým sú nízke platy laborantov. Žiadajú také ohodnotenie, ako majú zdravotné sestry. Kým základný plat laboranta, ktorý odrobí dve desiatky rokov, je od 540 do 608 eur, zdravotná sestra má nástupný plat 640 eur.

Ako potvrdil právny zástupca Vladimír Kašuba, výpovede z pohotovostných služieb, ktoré majú byť aktuálne v pondelok, zatiaľ jeho klienti nestiahli, ďalší postup bude závisieť od dnešného rokovania. „Pokiaľ nedôjde k dohode a zamestnanci nestiahnu späť výpovede z ústavných pohotovostných služieb, tak sme pripravení zaviesť nepretržitú prevádzku, aby bola zabezpečená zdravotná starostlivosť,“ povedala hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Martin.

Rádiodiagnostická klinika je dôležitým pracoviskom spádovej nemocnice, kde sa robia sono-, mamografické, angiografické, CT vyšetrenia i magnetická rezonancia, ktoré sú dôležité pre diagnostiku i ďalšie operačné zákroky. Nonstop sa tam realizujú diagnostické i liečebné výkony pre pacientov s ohrozenými vitálnymi funkciami a celkovo závažným stavom.

Ministerstvo zdravotníctva do situácie v martinskej univerzitnej nemocnici nebude zasahovať. „Podľa informácií, ktoré máme, je to vecou jedného oddelenia a riešenie je plne v kompetencii vedenia nemocnice,“ uzatvára hovorkyňa ministerstva Zuzana Čižmáriková.

Prezidentka Slovenskej komory medicínsko-technických pracovníkov Jana Strapková uvádza, že rádiologický laborant je vlastne technik, ktorý pracuje pri röntgene, cétečku a nahradiť ich by bol pre nemocnicu problém. „Určite by to znamenalo kolaps nemocnice, bez týchto technikov nemôže oddelenie ani nemocnica fungovať,“ konštatuje Strapková.

O šikanovaní technikov zástupkyňou prednostu rádiologickej kliniky pri vyplácaní odmien šéfka komory nič nevie. „Neviem zatiaľ nič o tejto situácii, s komorou to neriešili, je to len v kompetencii zamestnávateľa, aby túto situáciu vyriešil,“ dodáva. Platy laboratórnych technikov sú podľa nej veľmi nízke a komora už ohľadom odmeňovania viedla s ministerkou zdravotníctva Zuzanou Zvolenskou rokovania.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #lekári #Univerzitná nemocnica v Martine