Zlodeji už prišli dvakrát. Kradnúť meď zo strechy

Ani kultúrne pamiatky, ktorými sa pýši Slovensko, nie sú imúnne proti krádežiam. Svoje o tom vedia v Banskej Štiavnici, kde zlodeji dvakrát zamierili do budovy bývalej cirkevnej školy zo 16. storočia.

13.12.2013 16:00
banská štiavnica, strecha, krádež, meď Foto: ,
Časť strechy, z ktorej ukradli medenú krytinu, dočasne zakryjú fóliou.
debata (5)

Je zapísaná v zozname národných kultúrnych pamiatok a aj v Ústrednom zozname pamiatkového fondu Slovenskej republiky. V oboch prípadoch kradli medenú krytinu zo strechy, odniesli si asi 70 štvorcových metrov.

Do budovy v historickom centre mesta na Radničnom námestí prišli „nenechavci“ prvýkrát ešte minulý mesiac a ukradli 35 štvorcových metrov krytiny. Po niekoľkých týždňoch sa vrátili. Podľa informácií krajskej policajnej hovorkyne v Banskej Bystrici Petry Vaškovej stihli z budovy odniesť 45 štvorcových metrov medenej krytiny. „Policajný vyšetrovateľ zo Žiaru nad Hronom už začal trestné stíhanie za prečin krádeže. Po páchateľoch sa stále pátra. Hrozí im trest odňatia slobody na tri až desať rokov,“ konštatovala Vašková.

Majiteľom budovy je rímskokatolícka cirkev, no tá ju nevyužíva. V historických priestoroch pôsobí už tri roky súkromná spoločnosť Cultur, ktorá v nej prevádzkuje zábavno-spoločenské centrum pre rodiny s deťmi s názvom Terra Permonia. Podľa konateľa spoločnosti Michala Pálka majú v budove množstvo akcií vrátane tvorivých dielní, v ktorých vedú deti k interaktívnej tvorivej činnosti. To, čo sa stalo, ho zaskočilo. „Za tri roky, odkedy sme v budove, sme nemali žiadne problémy so zlodejmi. Nezmizlo nám dokonca nič ani z vnútorných priestorov, kde sa pohybuje verejnosť. Tieto krádeže nás veľmi zaskočili,“ poznamenal Pálka.

Chýbajúcu časť strechy si všimol na povale. Na miesta, na ktorých zmizol plech, z námestia nevidieť. „Škodu, ktorú krádežou krytiny v oboch prípadoch spôsobili, vyčíslili asi na 6 300 eur. Pri prvej krádeži to bolo 2 800, teraz 3 500 eur,“ zdôraznil Pálka. Chýbajúcu časť strechy, ktorá zmizla po prvej krádeži v novembri, už nahradili inou, diery v streche po druhej krádeži zatiaľ prekryjú fóliou. Krytinu chcú na strechu položiť v priebehu budúceho týždňa. Keďže v čase druhej krádeže v Banskej Štiavnici snežilo, pod strechu budovy sa dostal sneh, ktorý sa hneď roztápal. Zatekajúca voda si našla cestu aj do prenajatých priestorov, v ktorých pôsobí súkromný fotograf. Tu však nešlo o vačšie škody.

Pálku prekvapuje, že v oboch prípadoch nemali krádeže žiadnych svedkov. Hoci zlodeji kradli v centre, nikto z ľudí žijúcich v okolí neoznámil, že niečo videl alebo počul. „Pritom keď plech brali či stáčali, museli byť hluční,“ myslí si Pálka. Na strechu sa zlodeji podľa neho dostali z druhej strany, od námestia, kde je opustená budova bývalej školskej družiny a za ňou svah zo záhradami. Predpokladá to aj náčelník Mestskej polície v Banskej Štiavnici Vladimír Kratoš, ktorý tiež tvrdí, že z námestia by bol na strechu budovy prístup len s veľkým rebríkom. Obe krádeže v historickej budove patria podľa neho v posledných mesiacoch či rokoch k ojedinelým. „Podobné krádeže sa pred niekoľkými rokmi stávali, no potom ustali. Teraz sú tu zas, ale okrem budovy bývalej cirkevnej školy nehlásili žiadny iný prípad,“ dodal Kratoš.

Prevádzkovatelia budovy sa boja, aby sa zlodeji na strechu opäť nevrátili. V najbližšom čase v nej preto budú dobrovoľné hliadky prespávať a priebežne ju kontrolovať. Podľa Pálka uvažujú, že strechu v krátkom čase vybavia zabezpečovacím systémom.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #krádež #strecha #kultúrne pamiatky