Kotleba si prišiel prevziať funkciu s ochrankou

Predseda Ľudovej strany Naše Slovensko Marian Kotleba je od piatka oficiálne županom Banskobystrického samosprávneho kraja. Dekrét si prišiel prevziať s ochrankou a priaznivcami.

20.12.2013 11:07 , aktualizované: 19:08
Marian Kotleba, Banskobystrický samosprávny kraj Foto: ,
Novozvolený župan Marian Kotleba (vpravo) v rozhovore pre médiá počas prvého zasadnutia Zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja.
debata (231)

Slávnostné zasadnutie sprevádzali tiché protesty aktivistov a politikov. Nového župana, ktorý je známy extrémistickými postojmi, vítala v aule budovy Okresného úradu v Banskej Bystrici, kde župní poslanci zasadali, vitrínka. Bol v nej kožený kabát, vojenské čižmy a zelené tričko Slovenskej pospolitosti, čím chceli aktivisti pripomenúť Kotlebovi a aj poslancom kraja minulosť nového predsedu. Zástupca občianskej iniciatívy, ktorá upozorňuje na riziká, keď bude Kotleba pri moci, Rado Sloboda bol oblečený za Mikuláša a pre nového župana doniesol dar. „Je to desatoro župana, ktoré uvádza, ako by sa mal predseda kraja správať. Novému predsedovi to chcem osobne odovzdať,“ povedal Sloboda ešte pred začiatkom schôdze.

To však netušil, že ho do rokovacej sály nebude chcieť vpustiť Kotlebova ochranka. Dostal sa tam až bočným vchodom. Kotleba nepovedal, či ho do sály nechceli vpustiť na jeho príkaz. „Počul som o tomto incidente, no neviem k tomu nič bližšie povedať,“ uviedol po skončení schôdze. Právnik Tomáš Kamenec tvrdí, že nevpustením občana do rokovacej sály došlo k porušeniu jeho ústavných práv. „Zákon umožňuje verejnosti zúčastňovať sa na rokovaní zastupiteľstiev. To, čo sa udialo, je niečo medzi svojvôľou a demonštráciou sily,“ zdôraznil Kamenec.

To, že s nástupom Kotlebu nesúhlasia aj niektorí poslanci, sa ukázalo pri preberaní poslaneckých dekrétov, keď mu na protest nepodali ruku. Urobil tak aj Peter Mináč, poslanec za koalíciu Smer, KDH, ktorý je primátorom Tisovca. „Bolo to moje vnútorné rozhodnutie a dôsledok môjho rozporuplného pohľadu na nového predsedu kraja. Urobil som tak aj ako predseda Základnej organizácie protifašistických bojovníkov v Tisovci. Takýmto spôsobom som vyjadril postoj k mojim hodnotám a hodnotám nového predsedu kraja, ktoré sa nezhodujú,“ zdôraznil Mináč. Ruku mu nepodal ani odstupujúci župan Vladimír Maňka, do ktorého rúk zložil sľub.

Aktivistu Rada Slobodu, ktorý sa obliekol za... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
Mikuláš, Kotleba Aktivistu Rada Slobodu, ktorý sa obliekol za Mikuláša, nechcela Kotlebova ochranka pustiť do rokovacej sály.

Nový predseda kraja mal v piatok krátky príhovor, v ktorom hovoril, že chce riešiť rómsky problém a nezamestnanosť. Vyhlásil, že chce znížiť závislosť kraja od Európskej únie. „Európska únia má veľký podiel na likvidácii všetkého dobrého, čo v kraji bolo,“ povedal Kotleba. S týmito tvrdeniami poslanci nesúhlasia: „Tento výrok nepovažujem za šťastný. Kraj práveže je závislý od podpory Európskej únie. Bez eurofondov nedôjde k skvalitňovaniu života ľudí,“ reagoval Branislav Hámorník (Smer, KDH), ktorý je prednostom Okresného úradu v Lučenci. Aj podľa primátora Banskej Bystrice a nového poslanca BBSK Petra Gogolu (NEKA) toto nebol vhodný výrok. „Kraj potrebuje každý mimorozpočtový zdroj,“ podčiarkol.

Niektorí z poslancov už pred zložením sľubov potvrdili, že nebudú iba v opozícii, ale budú konštruktívni, a to najmä pri návrhoch v prospech občanov. Potvrdil to aj poslanec Peter Csúsz (SMK), ktorý bude poslancom župy už štvrté volebné obdobie. ,„Nechceme robiť trucpodnik. Zložením sľubu začíname pracovať v prospech občanov,“ podotkol Csúsz.

Médiá bude Kotleba o personálnych zmenách na úrade kraja informovať na tlačovej besede, ktorú zvolá v januári. Župa ide do nového roka v rozpočtovom provizóriu.

Pôvodný agentúrny text sme nahradili autorským príspevkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

231 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kotleba #Banskobystrický samosprávny kraj