Cukrárky si prácu nosia aj pod stromček

Lenka Katerinková zo Seleštian v okrese Veľký Krtíš je cukrárkou každou žilkou. Denne podlieha zhonu s vôňou čerstvo napečených koláčov a zákuskov.

20.12.2013 15:00
Cukrárka, Lenka Katerinková Foto: ,
Cukrárka Lenka Katerinková pečie v koláče pred vianocami v práci celé hodiny. Na štedrovečernom stole však u nej nemôžu chýbať ani doma vyrobené koláče a zákusky.
debata

Pred Vianocami sa však všetko ešte násobí, pečie deň aj noc. Keby jej práca nebola aj koníčkom, elektrickú rúru či pekáč by doma obchádzala na míle. Ale to nemusí.

Mladá, tridsaťjedenročná žena, je cukrárkou a pekárkou vo veľkokrtíšskej spoločnosti Tiwa. Posledné dni pred Vianocami si sladkostí užíva do sýtosti. Vianočné dobroty začala tento rok piecť 18. decembra a skončí na Štedrý deň ráno. Samozrejme, s prestávkami, keď je doma s rodinou. Tesne pred Štedrým dňom strávi hodiny pri príprave cesta, krémov a pečení. „Neboli by to Vianoce, aby som sviatočné zákusky neupiekla aj doma. Pečenie k týmto sviatočným dňom jednoducho patrí. Chystám sa na šesť druhov koláčov. V pláne mám linecké, medovníky, dobošové a punčové rezy, strojčekové pečivo a nugátové zákusky. Tešiť sa na ne môže manžel, dvaja synovia aj svokra, s ktorou bývame,“ usmieva sa.

Koláče si domov niektoré pracovníčky z pekárenskej a cukrárenskej výroby pred Vianocami síce prinesú aj z práce, profesionálna česť by im však nedovolila, aby si ďalšie neupiekli aj doma. Aspoň šesť druhov sa ich chystá pripraviť aj Veľkokrtíšanka Viera Drienovská, no aj jedna z najmladších žien na pracovisku s množstvom chutí a vôní, dvadsaťročná Radka Görcsosová z Dolných Plachtiniec. „Po minulé roky piekla koláče pred sviatkami najmä moja mama, no tento rok mám už vlastnú domácnosť a v nej domáce koláče a zákusky chýbať nemôžu. Budem ich piecť po práci,“ zdôrazňuje.

Cukrárky sa pred nadchádzajúcimi sviatkami musia v práci riadne obracať. Majiteľ firmy Tiwa Radomír Wágner hovorí, že príčinou je zvýšený záujem o ich dobroty v posledných týždňoch roka. Je citeľný už od začiatku decembra, ale vrcholí najmä pred Vianocami. „Oproti bežnému obdobiu sa pred vianočnými sviatkami pečie asi trikrát viac koláčov a zákuskov,“ prezrádza. Putujú do predajní spolu s chlebom a pečivom a podľa skúsenosti vedúcej výroby v Tiwe Beáty Wágnerovej rýchlo miznú z pultov. Dopyt po nich z roka na rok stúpa.

Svedčí to o tom, že domáce gazdinky vo začínajú uprednostňovať kupovanie hotového sviatočného pečiva pred ich domácou prípravou? Wágner si myslí, že niektoré ženy v domácnosti tradíciu vlastnoručne napečených koláčov dodržujú, no pribúdajú tie, ktoré uprednostňujú jednoduchšiu cestu. K nim patrí aj Jana Molnárová z Veľkého Krtíša. „V minulosti som zvykla napiecť aj tri-štyri druhy koláčov, no v posledných rokoch nestíham, preto doma napečiem len medovníky a ostatné kúpim,“ povedala. Staršia generácia sa však starých zvykov a pečenia pred sviatkami vzdať nemieni. Aj 67-ročná Mária Andoková zdôraznila, že na ich štedrovečernom stole nemôžu chýbať kysnuté koláče, ktoré každý rok sama napečie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pečivo #cukrárka #Lenka Katerinková #zákusky