Postaviť výťah v Studni lásky. Pokrok či barbarstvo?

Zámer, podľa ktorého by sa mal do legendárnej Studne lásky namontovať výťah, ktorý by vozil ľudí na Trenčiansky hrad, rozhýbal verejnú mienku.

29.12.2013 17:00
Studňa, Trenčín Foto: ,
K Studni lásky smerujú prvé kroky všetkých návštevníkov Trenčianskeho hradu. V skutočnosti ju vykopali vojaci a poddaní, ale čaro povesti o láske Omara a Fatimy je silnejšie.
debata (12)

Niektorým ľuďom sa to pozdáva, iní o takomto riešení nechcú ani počuť. Investor je presvedčený, že výťah by priniesol prospech nielen hradu, ale aj obyvateľom mesta. Odborníci hovoria o devastácii kultúrnej pamiatky.

Túto víziu Trenčanom predstavila spoločnosť SIRS, ktorá plánuje na budúci rok začať s rekonštrukciou tunajšej železničnej stanice a s výstavbou nového autobusového nádražia. Vznikol by terminál podobný letiskovej hale. Odtiaľ by mohol človek – ak sa vízia výťahu v hradnej studni naplní – prejsť suchou nohou zo stanice až na hrad. Do hradného brala by navŕtali tunel, ktorý by sa napojil na 80 metrov hlbokú studňu vysekanú v 16. storočí. Návštevník by vystúpil zo studne priamo na hradnom nádvorí.

„Jednoznačne je to zásah do národnej kultúrnej pamiatky a niečo také by sa nemalo robiť. Podľa mňa je to nezmyselné velikášstvo. Neviem si predstaviť, že by sme takto zasahovali do kultúrnych pamiatok, ktoré sú svedkami minulosti. Pokladám to za devastáciu nášho historického dedičstva. Nepoznám takýto prípad nikde vo svete. Na Slovensku je možné všetko, ale myslím si, že takýto drastický zásah do kultúrnej pamiatky sa ešte neudial,“ povedal Slavomír Michálek, riaditeľ Historického ústavu Slovenskej akadémie vied.

Svoj zámer investor spomenul v informačnom bulletine, ktorý minulý týždeň dal rozniesť do schránok obyvateľom Trenčína. Hovoril o ňom aj vo štvrtok (19. decembra) na stretnutí s Trenčanmi v Športovej hale.

„Keď ľudia vyjdú hore výťahom, je to akoby vyšli na najvyššie poschodie 25-podlažnej budovy. Koľko ľudí na Slovensku to zažilo? Tá studňa je vyššia, ako najvyššie budovy na Slovensku. Aká sila lásky to musela byť, keď Omar vykopal takúto hlbokú studňu? Tento emocionálny zážitok by sa umocnil cestou v presklenej kabíne výťahu, kde by si návštevník vypočul legendu. Z Trenčína by mohla byť druhá Verona, ktorá dnes žije z príbehu lásky Rómea a Júlie. Rozvíjal by sa turizmus, ľudia by si tu mohli žiť a prosperovať. Hrad by vedel zarábať sám na seba, aby sa mohol rekonštruovať a opravovať,“ hovorí o svojej predstave George Trabelssie, predseda predstavenstva spoločnosti SIRS.

Kompetentné inštitúcie sa zatiaľ k zámeru nevyjadrujú. Majetkové vzťahy k Trenčianskemu hradu sú komplikované, hradná skala je majetkom mesta, samotný hrad však patrí župe. Obe samosprávy sa zhodli na tom, že zatiaľ nie je čo riešiť, pretože prvoradé je stanovisko pamiatkarov. „Oficiálne nemáme predloženú žiadnu žiadosť, takže sa nebudeme k tomuto zámeru vyjadrovať,“ povedala Eva Gazdíková, riaditeľka Krajského pamiatkového úradu v Trenčíne.

George Trabelssie tvrdí, že zatiaľ nepredloží žiadnu oficiálnu požiadavku, v prvom rade chce rokovať. Predpokladá, že sa vytvorí komisia, v ktorej budú odborníci na problematiku hradu, architekti aj pamiatkari, a tá povie, či má tento zámer zmysel, alebo nie. Technicky si toto riešenie vie predstaviť, predpokladá, že by to stálo 4 až 5 miliónov eur. To je ochotný zaplatiť, ale nemieni investovať do lanovky alebo výťahu popri hradnej skale, pretože to by nebolo takým lákadlom pre turistov, ak výťah v Omarovej studni.

Názory oslovených obyvateľov a návštevníkov Trenčína sa rôznia. Ján Krištof, 36-ročný Trenčan, hovorí, že by to bol prvý krok k Disneylandu na Trenčianskom hrade. Je to hlúposť, myslí si 25-ročný Trnavčan Július Kardoš, keď má niekto záujem pozrieť si hrad alebo studňu, tak sa tam prejde, v tom je to čaro.

„S predstavou výťahu alebo nejakej lanovky na hrad sa dokážem zmieriť. Ale nedokážem sa zmieriť s víziou urobiť zo studne v hradnej skale výťahovú šachtu, veď je to naša národná pamiatka,“ krútil hlavou 50-ročný Jozef Králik z Trenčína. Opačný názor má 60-ročná Trenčanka Elena Gabajová. „Bola by to určite veľká atrakcia pre turistov. Na hrade sa aj sobáši, takže by výťah bol veľmi, veľmi využívaný,“ povedala.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #Trenčiansky hrad #Studňa lásky