Zľava v banskobystrickej MHD sa môže uplatniť len cez čipovú kartu

V banskobystrickej mestskej verejnej osobnej doprave si budú môcť zvýhodnené skupiny cestujúcich uplatniť nárok na zľavnené cestovné len pri platbe čipovou kartou.

29.12.2013 15:29
debata (1)

Podľa nových tarifných podmienok, ktoré vstúpia do platnosti na Nový rok, sa už pri platbe v hotovosti zľavy uplatniť nebudú môcť, niektoré zľavy sa zároveň znížia.

Ako uviedla hovorkyňa bankobystrického primátora Martina Kanisová, úprava tarifných podmienok bola potrebná vzhľadom na vzrastajúce výdavky mesta na mestskú dopravu. „Táto zmena smeruje k zrýchleniu prepravy vďaka dopravným kartám, zamedzeniu zneužívania zliav, ako aj k zvýšeniu počtu cestujúcich, čo prispieva k dlhodobej snahe mesta o zníženie individuálneho motorizmu. Nové tarifné podmienky zvýhodňujú najmä cestujúcich, ktorí využívajú služby mestskej verejnej dopravy pravidelne a dlhodobo,“ uviedla Kanisová.

V hotovosti sa cestovné lístky dajú v banskobystrickej mestskej doprave kúpiť len u vodiča, čo pri preukazovaní nárokov na zľavu predlžuje čas nástupu cestujúcich na zastávkach. Hoci čas nástupu zdržiava pri väčšom počte cestujúcich aj to, že čítačky čipových kariet sú len pri prvých a druhých dverách vozidiel, nástup všetkými dvermi, ktorý cestujúci požadujú už viacero rokov, sa zatiaľ nezavádza.

Po novom bude možné kúpiť u vodiča za hotovosť len základné cestovné, ktoré zostáva na úrovni 70 centov, a takzvané dovozné za väčšiu batožinu, psy, prípadne iné zvieratá, ktoré sa zvýši z terajších 60 na 70 centov. Pri platbe čipovou kartou zostáva základné cestovné aj dovozné na terajšej úrovni 50 centov, cestovné pri prvom prestupe do 45 minút od prvého nástupu zostáva na úrovni 10 centov.

Zľavnené cestovné pre dôchodcov do 70 rokov zostáva 30 centov a cestovné pre držiteľov zlatej Janského plakety zostáva 15 centov. Dôchodcovia však už v novom budú mať nárok na zľavu nie od 60, ale od 62 rokov. Ďalším zvýhodneným skupinám cestujúcich sa zľavnené cestovné platené čipovou kartou zvýši o päť centov: deťom od 6 do 15 rokov a žiakom a študentom do 26 rokov na 30 centov, seniorom nad 70 rokov, ťažko zdravotne postihnutým a sprievodcom ťažko zdravotne postihnutých na 15 centov.

Zadarmo budú aj naďalej cestovať deti do šesť rokov, sprievodcovia dieťaťa v kočíku alebo v baby vaku, invalidi na vozíku, nevidiaci a ich sprievodcovia alebo vodiaci psi. Cestovné platené formou SMS sa nemení – zostáva na úrovni 79 centov pri základnom cestovnom, platiacom 45 minút, a 3,20 eura pri celodennom. Cena základného 30-dňového časového predplatného lístka zostáva 20 eur, kým zľavnený zdražie z 10 na 12 eur.

Novinkou je zavedenie 90-dňového časového predplatného lístka. Základný bude stáť 55 a zľavnený 33 eur. Po novom tiež bude možné dobíjať čipovú kartu u vodiča najmenej za päť eur, kým doteraz to bolo najmenej za dve eurá. Zvýšiť kredit na karte o nižšiu sumu je možné len v kancelárii dopravného podniku.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #MHD #vlaková doprava