Na linky košickej MHD vyšlo dvadsať nových autobusov

Prvých 20 nových nízkopodlažných autobusov uviedli v stredu do prevádzky a vyrazili na linky mestskej hromadnej dopravy.

08.01.2014 14:26
Košice, autobus, Richard Raši, Juraj Hrehorčák Foto: ,
Primátor mesta Koššice Richard Rašši (vpravo) a riaditeľ Dopravného podniku mesta Koššice Juraj Hrehorčák (uprostred) počas slávnostného uvedenia nových autobusov SOR do prevádzky DPMK.
debata (1)

Ide o autobusy spoločnosti SOR, ktorá vyhrala súťaž na dodávku 127 autobusov za 28 miliónov eur pre Dopravný podnik mesta Košice (DPMK). Dopravný podnik si na to vzal dlhodobý investičný úver. Do konca minulého roku spoločnosť dodala 80 autobusov, zvyšok dodá do septembra tohto roka.

„Do konca januára chceme dať do prevádzky ďalších desať nových autobusov a potom postupne ďalšie,“ povedal generálny riaditeľ DPMK Juraj Hrehorčák. Zo 127 autobusov je 61 nízkopodlažných, 56 nízkopodlažných kĺbových, päť nízkokapacitných a päť elektrobusov.

„Nové vozidlá sú klimatizované a komfortnejšie pre cestujúcich i pre vodičov. Spĺňajú európsku emisnú normu, takže majú menší negatívny vplyv na životné prostredie ako doterajšie autobusy. Vozidlá majú nainštalovaný kamerový systém a ďalšie bezpečnostné prvky. Napríklad zábery z kamier sú zálohované v zmysle zákona. Na dverách autobusov upozorňujeme, že priestor je monitorovaný kamerami,“ povedal Hrehorčák. Doložil, že dopravný podnik chce do podstatnej časti nových autobusov inštalovať aj kvalitnejšie a modernejšie označovače než tie súčasné, ktoré zatiaľ prekladajú zo starých autobusov. Okrem toho chcú modernizovať aj informačný systém MHD.

Košický dopravný podnik má v súčasnosti okolo 190 autobusov, pričom väčšina má 17 až 20 rokov, ale sú aj staršie. Dopravný podnik ich bude postupne vyraďovať z prevádzky a vypíše na ich predaj verejnú súťaž. Dopravný podnik už vyradil prvých desať najstarších autobusov.

Primátor Košíc Richard Raši pri tejto príležitosti uviedol, že rok 2014 sa ponesie v znamení rozsiahlej modernizácie autobusovej a električkovej dopravy v Košiciach, pričom košická mestská hromadná doprava je najstaršia na Slovensku. Doložil, že je to najväčšia obnova nielen v Košiciach ale v takomto objeme aj na Slovensku, keď sa mení až 70 percent vozového parku.

Košický dopravný podnik vypísal aj verejnú súťaž na dodávku minimálne 23 nových električiek. V súčasnosti ešte nie je súťaž ukončená. Ako povedal Hrehorčák, nové električky by mal dopravný podnik dostať v tomto a budúcom roku 2015. Nákup bude hradený z eurofondov. Dopravný podnik očakáva, že mesto bude investovať aj do modernizácie električkových tratí v rokoch 2014 a 2015.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #autobus #MHD