Náklady na sanáciu svahu v Banke zaplatí štát

Všetky náklady v súvislosti so zosuvom svahu v obci Banka pri Piešťanoch bude znášať štát.

10.01.2014 18:56
debata (4)

Starostovi Jaroslavovi Janečkovi to po obhliadke miesta zosuvu prisľúbil minister životného prostredia Peter Žiga. Janeček to označil za prvú dobrú správu od nečakanej udalosti, ktorá sa stala v utorok 9. januára popoludní.

"V pondelok začne inžiniersko-geologický prieskum, ktorý bude stáť asi 10 až 15 tisíc eur. Jeho výsledky ukážu, aký rozsah sanačných prác bude potrebný. Samotné sanačné práce by potom mohli stáť 30 – 40 tisíc eur,“ povedal Žiga. Peniaze na riešenie situácie poskytne Environmentál­ny fond.

Podľa predbežného geologického prieskumu je príčinou zosunutia svahu v rekreačnej lokalite Červená veža voda, ktorá ho rozmočila. Jedným z prvých opatrení bolo preto drenážovanie terénu a odvedenie prebytočnej vody do Váhu. Janeček počas návštevy ministra ocenil rýchlu reakciu všetkých zložiek civilnej ochrany, ktoré boli podľa jeho vyjadrenia na mieste do pol hodiny od ohlásenia mimoriadnej udalosti.

Terén sa zosunul nad hlavnou cestou z Piešťan do Hlohovca. Tá bola najskôr úplne uzatvorená, neskôr sprejazdnili jeden pruh pre oba smery. V súčasnosti prejazd vozidiel regulujú prenosné semafory. Na odstraňovaní následkov pohybu terénu pracovali najskôr hasiči, neskôr v prácach pokračovala obec. Všetky chaty v lokalite sú momentálne prístupné, ich obyvatelia však majú strach z možného pokračovania pohybu kopca.

Zosuv pôdy hasičom nahlásili v utorok krátko po 13.00. Mal tri fázy a zastavil sa až vo večerných hodinách po tom, čo sa uvoľnil veľký kus svahu na pozemku pri rodinnom dome. Na miesto udalosti bol prizvaný geológ zo Štátneho geologického ústavu Dionýza Štúra v Bratislave. Dĺžka zosuvu predstavuje k dnešnému dňu 47 metrov a zaberá plochu 851 metrov štvorcových. Jeho hlavnou príčinou je podľa odborníkov hromadenie podzemnej vody.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Žiga #zosuv pôdy #Environmentálny fond