Z ruín znova vyrástol zámok, ľudia čakajú turistov a prácu

Zrúcaniny zámku vo Vígľaši sa zmenili na štvorhviezdičkový kongresový hotel. Otvoriť ho chcú v marci.

15.01.2014 13:00
Vígľaš, zámok Foto: ,
Ruiny zámku vo Vígľaši sa zmenili na štvorhviezdičkový kongresový hotel.
debata (35)

Firma, ktorej obec zámok predala za korunu, už začala s náborom zamestnancov. Záujem o prácu je obrovský. Za pár dní dostali okolo 500 žiadostí. Okrem možnosti zamestnania miestni očakávajú, že obnovený zámok ich dedinu zviditeľní a priláka do nej turistov.

Ondrej Smutný s manželkou chodí na prechádzku k zámku takmer každý deň. „Ako malý chlapec som sa po vojne hrával s kamarátmi v jeho troskách,“ spomína. Ako mnohí miestni sotva veril, že sa ho raz podarí obnoviť. „Zámok nám znovu postavili, čo je veľmi dobré, lebo nik nám ho nevezme. Určite našu obec dostane do širokého povedomia. Ľudia sa tu zastavujú a obzerajú ho, videli sme autá z rôznych kútov Slovenska. Už aby ho otvorili,“ dodáva.

Obnovený zámok stojí na miernom kopci popri hlavnom cestnom ťahu medzi Zvolenom a Košicami. „Málokto veril, že sa z ruín dostane do tohto stavu. Nie je veľa obcí, ktoré majú takúto investíciu a v takomto rozsahu. Kde prichádzajú ľudia, tam je život a možno predpokladať, že obec bude mať teraz tendenciu rozvíjať sa,“ hovorí vígľašský starosta Róbert Záchenský. Verí, že prácu v hoteli nájdu najmä ľudia z dediny a okolia, pretože nezamestnanosť sa v detvianskom regióne pohybuje okolo 18 percent.

S náborom zamestnancov začala firma začiatkom tohto roka. „V súčasnosti máme okolo 500 žiadostí. Sú z regiónu v blízkosti Vígľaša, ale aj mimo neho. Vyberať sa budú len vhodní uchádzači v nadväznosti na profesiu a skúsenosti. Určite by bolo najlepšie, keby boli vybratí uchádzači z regiónu, ale toto neviem v tejto fáze spresniť,“ uviedla Ľudmila Červenková zo spoločnosti Zámok Vígľaš. Počet pracovných miest nateraz nespresnila, hovorí sa však o najviac štyroch desiatkach od manažérskych pozícií až po chyžné.

Jana Výbošťoková je čerstvo nezamestnaná a tiež uvažuje, že sa bude o zamestnanie v ňom uchádzať. Vie si predstaviť miesto chyžnej či záhradnícke práce. O možnosti zamestnať sa v hoteli rozmýšľa aj Zuzana Mihálová. „Mám prácu, ale, ak bude možnosť, prečo nie. Mala by som to blízko a nemusela by som dochádzať,“ priznáva.

Obe Vígľašanky sú spokojné, že zámok je konečne taký, aký má byť. „Všetky pamiatky, ktoré sú schátrané, by sa mali obnovovať, veď je to naša história,“ myslí si pani Jana. S rekonštrukciou zámku začala firma na jeseň 2009. Stavbu skolaudovali vlani začiatkom decembra. „V súčasnosti sa rieši ešte kompletné zariadenie hotelového komplexu vrátane dokončenia prác na vnútornom aj vonkajšom osvetlení,“ doplnila Červenková.

Napriek tomu, že ide o súkromnú investíciu, obec sa snaží pomáhať. Stavila na to, že návštevníka okrem zámku bude zaujímať aj samotná dedina. „Vlani sme opravili obecnú studňu pri vstupe do zámku, do poriadku sme dali starú požiarnu zbrojnicu,“ vyratúva starosta. Rok predtým získali peniaze z vládneho grantu na úpravu miestnej technickej pamiatky. Ide o časť súpravy lesnej železničky, ktorej korene siahajú do začiatku minulého storočia. Dnes je tam parčík so sedením, informačnými tabuľami a pekným pohľadom na zámok.

Náklady na rekonštrukciu zámku dosiahli zhruba 15 miliónov eur, z nich šesť miliónov bolo z eurofondov. Hotelový komplex ponúkne ubytovacie, stravovacie služby, kongresovú sálu aj wellness. Zaujímavosťou je obnovená kaplnka, v ktorej sa bude sobášiť. Záujem o sobáše podľa Červenkovej zaznamenávajú už od roku 2011, keď sa ešte len rekonštruovala.

Vígľašský zámok zo 14. storočia zostal v troskách od roku 1945, keď bol vypálený a zničený pri prechode frontu. Ešte pred predajom obec zrekonštruovala baštu, vstupnú vežu a časť opevnenia. Rozsiahlejšiu opravu si dovoliť nemohla, preto ponúkla zámok na predaj za korunu. V roku 2008 ho kúpila spoločnosť Zámok Vígľaš.

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #zámok #Vígľaš