Rodičia v Trenčíne stáli na zápis prvákov, spísali poradovník

Rodičia, ktorí napoludnie čakali na zápis prvákov pred budovou Základnej školy na Ulici Dlhé Hony v Trenčíne, sa začali zapisovať do poradovníka, ktorý si sami vytvorili.

15.01.2014 20:09
škola, Trenčín Foto: ,
Rodičia prišli na zápis prvákov na V. ZŠ v Trenčíne s veľkým predstihom, obávajú sa, že sa ich dieťa na túto školu nedostane.
debata

Obávali sa, že sa ich dieťa na túto školu nedostane, lebo záujem je veľký a tried málo. A tak chceli byť na zápise medzi prvými.

„Idem na zápis trochu s obavami, či tam dcéru dostanem, lebo sú také šumy medzi mamičkami, že je obrovský záujem o túto školu, že sa na ňu hlásia aj rodičia mimo Trenčína, z okolitých obcí. Niektoré mamičky sa chystajú čakať niekoľko hodín pred zápisom a spisovať poradovník,“ povedala predpoludním Dana Batková z Trenčína.

Podobnú situáciu zažila, keď zapisovala dcéru do materskej školy. Vtedy čakala v rade už od pol šiestej ráno, pričom zápis sa začínal o deviatej. Teraz ju niečo podobné čaká pri zápise na základnú školu. Býva kúsok od školy a nevie si predstaviť, ako by riešila situáciu, keby musela dcéru vodiť do školy na opačnej strane mesta. Okrem nej má doma ďalšie malé dieťa.

„Prišli sme na zápis prvákov a vidíme, že tu koluje poradovník. Dostal sa nám do ruky, tak sme sa doň zapísali. Na internete som sa dočítal, že je veľký záujem o túto školu, že sa sem každý záujemca nedostane. Ideme sem s prvým dieťaťom, ešte nevieme, či sa na ňu dostane,“ vraví Lukáš Sýkora.

Zápis do školy sa začínal o 14. hodine, no už hodinu pred zápisom sa pred školou zhromaždil zástup čakajúcich. „Prišli sme v predstihu, veď aj k doktorovi chodíte o tri hodiny skôr,“ smiala sa Dana Bieliková, ktorej starší syn tiež chodil na túto školu. Vraví, že nevie o tom, že by sa tu niekedy spisoval poradovník na zápis prvákov.

„Sme 21. v poradovníku, na školu sa môže dostať okolo 60 detí. Dúfam, že máme šancu,“ hovorí Lenka Ďuráčiová.

Škola otvára tri triedy prvákov, v každej môže byť najviac 22 detí. Hlási sa tu asi 85 detí, takže viacerí si budú musieť hľadať inú školu. Michal Galko, riaditeľ ZŠ na Ulici Dlhé Hony v Trenčíne zdôraznil, že poradovník nebude hrať žiadnu úlohu pri rozhodovaní, či žiaka prijmú do prvej triedy alebo nie. Dôležité budú iné kritériá.

„Pri prijímaní prvákov bude rozhodovať adresa trvalého bydliska, prednosť budú mať tí, čo bývajú v blízosti školy. Ďalším kritériom bude, či našu školu navštevujú súrodenci budúceho prváka. Z priestorových dôvodov môžeme otvoriť len tri prvé triedy, to je maximum, nemáme možnosť otvoriť ich viac,“ vysvetľuje Michal Galko.

Podobná situácia je aj v susednej základnej škole na Bezručovej ulici. Podľa Ctibora Košťála, analytika v oblasti základných škôl, však táto situácia neznamená, že na Slovensku narastá počet prvákov. Naopak, z dlhodobého hľadiska bude ich počet klesať.

„V meste, kde je viacero škôl, si rodičia vyberajú podľa viacerých kritérií. U nás ešte nevieme merať úspešnosť škôl pri poskytovaní vzdelávania. Máme nejaké výstupy z monitorov, ale to sú iba čiastkové výstupy. Tie nepovedia, ktorá škola je najlepšia, povedia, ktorá škola dosiahla najlepšie výsledky v nejakom teste. Mesto môže reagovať tým, že rozšíri kapacitu škôl, ktoré sú úspešnejšie, o ktoré je najväčší záujem, to je prirodzený krok každej samosprávy,“ vraví Ctibor Košťál.

Škola sa nachádza v strede mesta, v okolí je množstvo bytových domov. Dôvodom veľkého záujmu je aj to, že v blízkosti je Fakultná nemocnica, kde je zamestnaných okolo tisícky ľudí, a tí chcú mať školu pre svoje deti v blízkosti pracoviska. Podľa Eriky Ságovej, hovorkyne mesta, tento záujem súvisí aj s tým, že táto škola bola opakovane vyhodnotená vo vedomostných kritériách žiakov ako najlepšia v Trenčíne.

„Priestory školy sú úplne vyťažené, vyučuje sa všade, kde sa vyučovať dá. Trieda musí spĺňať určité kritériá. Istá možnosť by bola v rekonštrukcii podkrovia, o čom mesto uvažuje, ale až do budúcna, lebo je to veľmi veľká finančná čiastka. V súčasnom rozpočte poslanci odsúhlasili pre túto školu peniaze na rekonštrukciu strechy, čo je v tejto chvíli urgentné,“ dodala Erika Ságová. Na základné školy sa v Trenčíne, ktorý má jeden školský obvod, hlási okolo 500 budúcich prvákov. Radnica ubezpečuje, že všetci prváci z tohto obvodu budú prijatí na niektorú základnú školu v meste.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #žiaci #prváci #základná škola