V nových bratislavských štúdiách sa má nakrúcať aj Sissi

Filmový komplex, ktorý má patriť medzi najmodernejšie v strednej Európe, sa začne stavať na jar pri bratislavských Jarovciach.

17.01.2014 14:30
filmové štúdiá, komplex, jarovce, bratislava Foto:
Vizualizácia projektu.
debata (1)

Tvrdí to majiteľ firmy, ktorá stavbu pripravuje. V nových priestoroch plánuje nakrúcať filmy už v roku 2017. Pôjde aj o historické snímky, medzi prvými bude seriál o cisárovnej Sissi. Štúdiá vzniknú na pozemkoch medzi diaľnicou D4 a cestou medzi Jarovcami a Kittsee. V areáli s rozlohou 64-tisíc štvorcových metrov majú vyrásť tri haly filmových a televíznych štúdií. Naplánovaná je tiež kinosála, datacentrum, kancelárie či parkoviská. „Hlavný štvorpodlažný objekt bude pozostávať z trojpodlažného trojuholníkového komunikačného priestoru s presklenou strechou. Jeho súčasťou budú aj stravovacie zariadenia. Na každú stranu trojuholníka bude nadväzovať jedna z hál,“ približuje budúci komplex PR manažérka Solid Enterprise Daniela Stričková.

Spoločnosť v súčasnosti čaká na územné rozhodnutie, ktoré má vydať mestská časť Jarovce. Starosta Jaroviec Pavel Škodler povedal, že stavebný úrad na tom pracuje. Mestská časť tento projekt víta. „Komplex prinesie nové pracovné miesta, peniaze z daní, zviditeľnenie oblasti, a teda zvýšený turistický ruch,“ dodal starosta.

Náklady na projekt sa odhadujú na viac ako 100 miliónov eur. Investíciu budú podľa zakladateľa Solid Enterprise Mareka Veselického financovať súkromní investori, ktorými sú medzinárodné spoločnosti. Ktoré sú to, nepovedal. Prácu by tu malo nájsť 340 ľudí, nepriamo však aj o niekoľko stoviek viac.

Štúdiá umožnia nakrúcanie filmov rôznych žánrov. „Pôjde o multifunkčné centrum, budeme môcť nakrútiť všetko. Od minisérií až po veľké kinofilmy,“ ozrejmuje Veselický. Podľa jeho slov zahraniční producenti oceňujú Slovensko hneď z niekoľkých dôvodov. „Máme veľmi dobrú polohu v strede Európy, dostatočnú infraštruktúru a sme civilizovanou krajinou,“ hovorí.

Jediné, čo zahraničných producentov doteraz odrádzalo, bola absencia finančnej podpory zo strany štátu. Štátna podpora je totiž podľa Veselického prvou vecou, na ktorú sa pýtajú. „Inak sa s vami ani nebavia. Je to alfa a omega,“ prízvukuje. Odkedy ministerstvo kultúry avizovalo vyplácanie dotácií, poskočil aj záujem o nakrúcanie na Slovensku. „Už v roku 2017 pripravujeme medzinárodné koprodukčné projekty. Pôjde o historické filmy, na Slovensku sa bude nakrúcať napríklad seriál o Sissi,“ hovorí Veselický, detaily však neuviedol.

Od začiatku tohto roka producenti môžu žiadať o finančnú dotáciu. Ak preinvestujú viac ako dva milióny eur, od Audiovizuálneho fondu získajú späť 20 percent z nákladov. Horný strop stanovený nie je, ak by u nás minuli aj 20 miliónov, fond im z nich preplatí 20 percent. Vyplýva to z novely zákona o Audiovizuálnom fonde, ktorý vstúpil do účinnosti od 1. januára tohto roka. Tento systém štátnej podpory môže podľa ministerstva kultúry zvýšiť konkurencieschop­nosť Slovenska a pritiahnuť významných filmárov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #komplex #filmové štúdiá #Jarovce