Skládku pri Žiline úrad zatvoril

Skládku v Považskom Chlmci pri Žiline uzatvorili a nesmie sa tam vyvážať žiadny odpad. Či bude skládka definitívne uzatvorená, rozhoduje sa v odvolacom konaní. Proti uzavretiu sa odvolala spoločnosť, ktorá skládku vlastní a prevádzkuje. Na ukončenie a rekultiváciu skládky vyzval Slovensko Európsky súdny dvor.

20.01.2014 15:00
žilina, považský chlmec, skládka, odpad Foto: ,
Na skládku v Považskom Chlmci pri Žiline sa už nesmie vyvážať žiadny odpad.
debata

Skládka mala ukončiť činnosť na konci roka 2013 – takéto rozhodnutie vydal Inšpektorát životného prostredia v Žiline na základe rozsudku Súdneho dvora Európskej únie z apríla 2013, ktorý Slovensku pohrozil pokutou.

Uzatvorenie predbežným opatrením

Keďže prevádzkovateľ skládky sa odvolal, rozhodnutie nebolo zatiaľ právoplatné a nebol splnený ani termín uzatvorenia skládky k 31. decembru 2013. „Preto odvolací orgán, ktorým je ústredie Slovenskej inšpekcie životného prostredia, na základe listu Európskej komisie zo dňa 21. 11. 2013 rozhodol o vydaní rozhodnutia, ktorým nariadil predbežné opatrenie na okamžité ukončenie prevádzky skládky odpadov do vyriešenia rozporných otázok účastníkov konania v odvolacom konaní,“ vysvetľuje hovorca Slovenskej inšpekcie životného prostredia Michal Štefánek. Predbežné opatrenie platí od 7. januára, jeho vydaním sa prevádzkovateľ cíti ukrivdený.

„Pokračuje proces odvolávania, ktoré sme podali, a o tom rozhoduje inšpekcia, a takýto krok je úplne neočakávaný a neviem si predstaviť najmä to zdôvodnenie, ktoré je tam uvedené, že z dôvodu ohrozenia všeobecného záujmu sa ukončuje ukladanie odpadov,“ reagoval Miloslav Sokolovský, predseda predstavenstva spoločnosti T+T, ktorá skládku prevádzkuje. Tvrdí, že stará skládka sa už nevyužíva a nová kazeta, do ktorej sa ukladá odpad, je zabezpečená v súlade so zákonom.

„Nová časť kazety bola povolená práve rozhodnutím inšpekcie – integrovaným povolením, spĺňala všetky náležitosti, ktoré zákon ukladá, čo koniec koncov konštatoval aj samotný orgán, ktorý teraz vydal predbežné opatrenie,“ uviedol Sokolovský. Podľa informácií mesta Žilina, v ktorého katastri sa skládka nachádza, v tlačovej správe z novembra 2013 uviedli, že nová kazeta je umiestnená v telese starej skládky a mala sa zatvoriť po naplnení.

Spokojnosť v Považskom Chlmci

Skončenie činnosti skládky potešilo obyvateľov Považského Chlmca, hovoria, že im strpčovala život 60 rokov. Vnímali ju ako problém, na ktorý upozorňovali niekoľko rokov. Organizovali protestné pochody, primátorovi na zastupiteľstvo priniesli odpadky, vzbúrili sa proti ďalšiemu rozšíreniu skládky. Aj teraz s napätím očakávajú, ako rozhodne odvolací orgán a či potvrdí rozhodnutie z Bruselu i žilinskej inšpekcie o uzatvorení a rekultivácii skládky.

„Skládka vznikla navážaním odpadu do štrkových jám, ktoré sú pod hladinou podzemnej vody 3 až 5 metrov, čiže všetky škodliviny z odpadu sú vymývané do podzemnej vody rieky Váh, ktorá susedí so skládkou. Aj napriek tomu bola činnosť skládky predlžovaná, hoci mala byť uzavretá už v roku 2003,“ hovorí Anna Smikoňová z Občianskeho združenia Budúcnosť Považského Chlmca. Ľuďom prekážalo, že nemôžu využiť stavebné pozemky v blízkosti skládky ani okolie popri rieke Váh na oddych. „Už to malo byť zatvorené dávno, takže konečne. Znepríjemňovalo nám to život zápachom, hlodavcami, keď zafúkal vieto,r všetky igelitové vrecká odtiaľ prinieslo do záhrad,“ hovorí Zdeno Pažický, obyvateľ Považského Chlmca.

Mesto už ďalšiu skládku nechce

Odpad pre mesto Žilina odváža spoločnosť, ktorá prevádzkuje aj skládku v Považskom Chlmci. Tým, že je uzatvorený aj zberný dvor, majú problém s odvozom drobného odpadu súkromné osoby, ktoré ho tam zvykli voziť. Pre mesto a obyvateľov, ktorí platia za vývoz komunálneho odpadu, problémy uzatvorením skládky nevznikli. Odvoz odpadu zo zberných nádob na území mesta je zabezpečený aj naďalej. „Odpad končí na automatickej triediacej linke v Hričove, kde sa triedi na viaceré zložky a minimum odpadu, približne tretina, sa zneškodňuje skládkovaním, nie je to už však komunálny odpad, ale inertný odpad, ktorý sa ukladá na inú skládku. Tento odpad nemá povahu tuhého komunálneho odpadu, keďže sú z neho oddelené spáliteľné zložky, biológia, kovy a sklo,“ povedal hovorca mesta Pavol Čorba.

So spoločnosťou, ktorá pre mesto odváža a likviduje odpad, má mesto zmluvu uzavretú už niekoľko rokov a platí po dobu životnosti, teda prevádzkovania skládky v Považskom Chlmci. „Keďže ešte stále nebolo právoplatne rozhodnuté o jej definitívnom uzavretí, zmluva stále platí,“ spresnil Čorba. Po skončení zmluvy bude mesto hľadať cez verejné obstarávanie firmu na likvidáciu komunálneho odpadu. „Požadujeme kompletnú službu, teda zber, zvoz aj zneškodňovanie odpadu, takže toto si musí každý účastník verejného obstarávania vyriešiť sám,“ spresňuje Čorba. Žilinský primátor Igor Choma avizoval, že mesto už žiadnu novú skládku odpadu v katastri Žiliny nedovolí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #skládka #úrad #Považský Chlmec