Do ilavskej nemocnice už záchranky nejazdia

Nemocnica v Ilave funguje len v obmedzenom režime. Sanitky záchrannej zdravotnej služby sem prestali voziť pacientov, pretože nemocnica nemá dostatok lekárov. Jej vedenie chce situáciu vyriešiť a ľudia očakávajú, že sa tak stane čo najskôr. Toto zdravotnícke zariadenie totiž poskytuje služby pre spádovú oblasť, v ktorej žije asi 90-tisíc obyvateľov.

21.01.2014 10:00
Ilava, nemocnica Foto: ,
V ilavskej nemocnici chýbajú lekári, preto záchranári vozia akútnych pacientov do Trenčína alebo Považskej Bystrice.
debata (2)

Situácia sa skomplikovala v druhej polovici decembra minulého roka, keď z interného oddelenia odišlo viacero lekárov. Koľko presne, vedenie nemocnice nespresnilo. Bolo ich však dosť na to, aby na oddelení zaviedli takzvaný redukovaný režim.

„To znamená, že máme nižší počet pacientov, ako sme boli zvyknutí, pretože máme nižší počet lekárov asi o 30 percent. Dôvodov, prečo odišli, je viacero, boli to odchody do zahraničia, zdravotné dôvody alebo nevrátenie sa z materskej dovolenky. Nedostatok lekárov je celoslovenský problém. Rokujeme s doktormi aj zo zahraničia, mohli by k nám prísť z Českej republiky. S ukrajinskými lekármi momentálne nerokujeme,“ povedal riaditeľ nemocnice v Ilave Juraj Beďatš.

Ako ďalej dodal, nemocnica je v kontakte s viacerými odborníkmi, aby sa prevádzka oddelenia vnútorného lekárstva čím skôr vrátila do bežného rutinného režimu. Kedy to bude, to však momentálne nevedel povedať. Situáciu pomáhajú riešiť nemocnice v okolí.

„Sme dohodnutí na režime s okolitými nemocnicami a s krajským operačným strediskom zdravotnej záchrannej služby na dočasných opatreniach. Koordinujeme postup, aby zdravotná starostlivosť pre všetkých pacientov okresu Ilava a čiastočne okresu Púchov bola zabezpečená tak, aby to pacienti nepocítili,“ dodal Juraj Beďatš.

„Do ilavskej nemocnice záchranári momentálne pacientov neprevážajú, smerujú ich do vzdialenejších nemocníc v Trenčíne a Považskej Bystrici,“ opísal situáciu Boris Chmel, hovorca Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR. Do oboch je to z Ilavy asi 25 kilometrov.

Podľa vyjadrenia Dany Gašparíkovej, hovorkyne Všeobecnej zdravotnej poisťovne, je VšZP informovaná o aktuálnej situácii na internom oddelení nemocnice v Ilave. „Oddelenie dočasne pracuje v krízovom režime, ale podľa našich informácií je zdravotná starostlivosť pre pacientov v tejto nemocnici zabezpečená,“ dodala Dana Gašparíková.

Situácia v ilavskej nemocnici však spôsobila veľký tlak na lôžka vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne a v NsP v Považskej Bystrici. Elena Štefíková, vedúca odboru zdravotníctva Trenčianskeho samosprávneho kraja, je však presvedčená, že by zvládli situáciu aj v prípade, že by nemocnica v Ilave zanikla.

„Už v tomto čase to nie je plnohodnotná všeobecná nemocnica. Tak ako zanikali jej oddelenia, okolité nemocnice sa postupne prispôsobili náporu pacientov. Aj keby došlo k zániku lôžkového fondu interného oddelenia nemocnice v Ilave, nebudeme pod limitom, ktorý stanovuje nariadenie vlády o minimálnej verejnej sieti. Ak by sa nemocnica v Ilave nedokázala pozviechať, budú musieť preorganizovať svoju prácu tak, aby zabezpečili zdravotnú starostlivosť,“ povedala Elena Štefíková.

Pacienti, ktorých sme oslovili v areáli nemocnice, súčasným stavom nemocnice nie sú vôbec nadšení. Silvia Dobrodenková z Pruského vraví, že aspoň pôrodnica mala v Ilave zostať. Mária Juríčková z Košece by bola najradšej, keby tu zostali všetky oddelenia, čo tu kedysi boli, pretože ľuďom teraz veľmi chýbajú.

„Je to asi zámer, zlikvidovať nemocnicu v Ilave. Nemocnice v Trenčíne a Považskej Bystrici sú preferované a desaťtisíce ľudí, čo spádovo patria do ilavskej nemocnice, musia teraz za ošetrením cestovať. Ľudia sú z toho nervózni, pacienti aj personál nemocníc, je to strašné,“ sťažuje sa Milan Pagáč z Ilavy. Dôchodkyňa Eva Gurinová chodí do ilavskej nemocnice z Lednických Rovní, čo je asi 12 kilometrov. Do Považskej Bystrice by to mala dvojnásobne a do Trenčína až trojnásobne ďalej.

Pred 10 rokmi sa ilavská nemocnica transformovala zo štátnej na neziskovú organizáciu a za posledné tri roky v nej postupne zanikli viaceré lôžkové oddelenia – chirurgické, ARO, novorodenecké a pôrodnica. V súčasnosti je tu len oddelenie dlhodobo chorých a interné. Okrem toho nemocnica ponúka chirurgickú a gynekologickú jednodňovú zdravotnú starostlivosť. Jej riaditeľ odôvodňuje tieto zmeny tým, že sa začala orientovať z akútnej na následnú zdravotnú starostlivosť.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnica #záchranky #Ilava