V Lučenci chcú otvoriť cintorín pre zvieratá

Prvý a zatiaľ jediný cintorín pre zvieratá na Slovensku je v Šútovciach neďaleko Prievidze, kde ho prevádzkuje súkromník už viac ako sedem rokov. Podobnú službu ponúknu čoskoro aj v Lučenci. Bude to mestský cintorín, no prevádzkovať ho bude súkromný podnikateľ.

21.01.2014 15:00
cintorín, cintorín pre zvieratá, Foto: ,
Pozemok pre cintorín pre zvieratá v Lučenci je už oplotený. Na jar by už na ňom mali začať pochovávať.
debata (4)

Hovorkyňa lučenského mestského úradu Mária Bérešová povedala, že mestskí poslanci ešte vlani na novembrovom zasadnutí zastupiteľstva schválili zmenu územného plánu, ktorá umožní zriadenie a prevádzku cintorína. Budú na ňom pochované aj zvieratá, ktoré uhynú pod kolesami áut na uliciach v meste, s ktorých odstraňovaním býva nielen v Lučenci, ale aj inde na Slovensku problém. „Tieto zvieratá budú na cintoríne pochované bezplatne, bude to služba pre mesto,“ podčiarkla Bérešová.

Zvierací cintorín v Lučenci bude prevádzkovať veterinárny lekár Jaroslav Čermák. „Bude mať rozlohu jeden hektár na ploche, ktorá je už ohradená. Je to kúsok od psieho útulku na okraji Lučenca. V súčasnosti už finišujem s vybavovaním povolení, otvoriť ho plánujem hneď po zime. Cenník pre pochovávanie zvierat vytvoríme, až keď bude služba sprístupnená verejnosti. Okrem psov a mačiek tam budeme pochovávať aj iné menšie spoločenské zvieratá, ako sú napríklad papagáje a podobne,“ poznamenal Čermák.

S výhľadom do budúcnosti by zvierací cintorín v Lučenci nemal byť na území stredného Slovenska osamotený. Podobný plánujú sprevádzkovať aj v Rimavskej Sobote a Žiline. Prednosta Mestského úradu v Rimavskej Sobote Štefan Szántóo povedal, že tieto aktivity majú v pláne v budúcom roku. Ak budú na cintorín peniaze, zvieratá by už v budúcom roku mohli začať pochovávať aj v Žiline. Hovorca mesta Pavol Čorba prezradil, že už pripravili projekt realizácie stavby. „Cintorín by mal vyrásť v lokalite Chrásť,“ dodal.

Krematórium pre zvieratá už funguje na západnom Slovensku pri obci Jablonové v okrese Malacky, podobné bude aj v Sliači. Prevádzkovať ho bude súkromná spoločnosť Kremax. Jej konateľka Dominika Homolová konštatovala, že bude v bývalej administratívnej budove tamojšieho roľníckeho družstva. Spoločnosť ešte vybavuje potrebné povolenia, krematórium plánuje začať stavať v prvom štvrťroku tohto roka a spustiť ho chcú do polovice roka. „Kapacita pece bude do 350 kíl. Predpokladáme, že mesačne budeme robiť 30 až 40 kremácií. Popol zvierat odovzdáme ich majiteľom,“ povedala Homolová.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #lučenec #cintorín pre zvieratá