Vedenie banskobystrickej župy obhajuje ochranku

Šesť mužov v čiernych tričkách, ktorí jeden deň dohliadali na rokovanie banskobystrických krajských poslancov v Jelšave, vyšlo župu na takmer tristo eur.

23.01.2014 13:00 , aktualizované: 20:15
Marián Kotleba Foto: ,
Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Marián Kotleba.
debata (20)

Nové vedenie kraja tvrdí, že išlo o usporiadateľskú službu a nevylučuje, že takéto služby bude využívať aj naďalej. Poslancom sa to nepozdáva a mienia túto tému otvoriť. Podobnú službu či ochranku nemá na rokovaniach ani jeden z ostatných samosprávnych krajov.

Na štvrtkovej prvej tlačovej besede sa nový župan Marian Kotleba k téme ochranky v Jelšave nevyjadril. Nechal za seba rozprávať svoju pravú ruku, hovorcu Miroslava Beličku. Ten trvá na tom, že to bola usporiadateľská služba, ktorá dohliadala na poriadok. Spresnil, že išlo o šesť osôb a dostali hrubú mzdu 210 eur, spolu s odvodmi to dokopy bolo 283 eur.

„Komu prekáža, že na tom zastupiteľstve bol poriadok? Rokovanie poslancov nerušili ani verejnosť, ani novinári a ani rozprávkové postavičky. Obávame sa vecí, ktoré sa stali na prvom zastupiteľstve,“ obhajuje naďalej Belička. Vtedy došlo k incidentu medzi ochrankármi a aktivistom preoblečeným za Mikuláša, ktorého nechceli pustiť do rokovacej sály.

Problém Belička nevidí ani v tom, že v službe bol aj Kotlebov brat. Na otázku, či to nezaváňa rodinkárstvom, odpovedal: „Keď si zavoláte usporiadateľskú službu, zavoláte si niekoho, kto má v tom prax. Ja v tom nevidím žiadny problém,“ dodal hovorca s tým, že usporiadateľskú službu by si želal aj na ďalších zastupiteľstvách.

Takáto ochranka za chrbtom sa však poslancom vôbec nepozdáva. Podľa predsedníčky najsilnejšieho poslaneckého klubu Smer-KDH Ľubice Laššákovej chcú túto tému otvoriť na najbližšom zastupiteľstve. „Určite budú interpelácie, ktoré sa budú týkať ochranky, a budeme sa zaujímať o to, či budeme mať stále v pätách nejaké podivuhodné zložky. Ja necítim nebezpečenstvo z nijakej strany,“ uviedla.

Kotleba vo štvrtok pred novinármi tvrdil, že kraj je zadlžený a záväzky, keď prebral úrad, dosahovali 40 miliónov eur. Má tiež pripravené trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre podozrenie na nehospodárne nakladanie s financiami v Banskobystrickej regionálnej správe ciest, ktorá spadá pod kraj. V nej malo podľa Kotlebu dôjsť ku škode 1,7 milióna eur pri nákupe techniky.

Podľa bývalého župana Vladimíra Maňku (Smer) jeho vedenie nezanechalo kraj v zlej ekonomickej kondícii. „Situácia je o 400 percent lepšia, ako bola,“ povedal Maňka. Podarilo sa im znížiť vysokú zadlženosť z minulosti, rozbehli viacero krokov a projektov na získanie ďalších peňazí a podľa bývalého župana stačí, keď v nich nové vedenie bude pokračovať.

Trestné oznámenie považuje Maňka za neopodstatnené, pretože výberové konania boli podľa neho transparentné. „Nech sa to ale preskúma a ukáže sa, ako to je. Už jedno trestné oznámenie terajší predseda dal za údajnú skartáciu materiálov na úrade a nič také sa nepotvrdilo,“ dodal Maňka. Odvolaný riaditeľ regionálnej správy ciest si stojí za tým, že k žiadnemu nehospodárnemu nakladaniu s peniazmi nedošlo.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimír Maňka #Marian Kotleba #Banskobystrický samosprávny kraj