Dom pod Bratislavským hradom môže byť vyšší, ako povoľuje územný plán

ozostavaný dom na Beblavého ulici pod Bratislavským hradom si už môže architekt Dušan Fischer dokončiť. Okresný úrad koncom minulého roka zamietol odvolanie bratislavského magistrátu, ktorému sa nepáčilo, že architekt stavbu zvýšil o 2,5 metra oproti tomu, čo predpisuje Územný plán zóny Podhradie.

23.01.2014 16:40
debata (3)

Architekt argumentoval tým, že v dokumente je technická chyba a stavebný úrad v Starom Meste mu dal vlani v septembri za pravdu. Magistrát teraz zvažuje, že sa obráti na ministerstvo dopravy.

Stavebné povolenie v mestskej pamiatkovej rezervácii vydal staromestský stavebný úrad ešte v júli 2010. Neskôr sa podľa Fischera zistil nesúlad medzi územným plánom, z ktorého povolenie vychádzalo a skutočným terénom. „Výšková kóta ulice pri severnom vstupe je podľa územného plánu 170,5 metra nad morom. V skutočnosti je tam technická chyba a nadmorská výška je na danom mieste o 2,5 metra vyššia,“ tvrdil Fischer s tým, že ak by postupoval podľa stavebného povolenia, vchod by musel byť dva metre pod zemou. Fischer vraj využil všetky dostupné možnosti na zrealizovanie schválenej stavby na reálnom teréne legálnou cestou. „Znášame však fatálne následky chybného ÚPZ, ktoré sme nespôsobili my,“ povedal vtedy pre TASR s tým, že dom by mohol mať pritom ešte vyšší. Aktivisti voči stavbe podali podnet na prokuratúru, dve stovky Bratislavčanov protestovali a dom ostal mesiace rozostavaný.

Stavebný úrad nevidí žiadne nežiaduce dopady

Stavebný úrad v Starom Meste minulý rok v septembri vydal rozhodnutie, ktorým dodatočne povolil zmenu rozostavanej stavby. Argumentoval, že zvýšenie stavby je spôsobené formálnou technickou chybou územného plánu zóny, dal teda za pravdu stavebníkovi. Bratislavský magistrát ale využil právo účastníka konania a odvolal sa. Žiadal rozhodnutie stavebného úradu zrušiť. „Nedodržanie výšky je spôsobené okrem iného tým, že pri stavbe bytového domu narástli konštrukčné výšky podlaží oproti pôvodnej dokumentácii o viac ako meter,“ argumentoval vtedy riaditeľ kancelárie primátora Ľubomír Andrassy.

Okresný úrad Bratislava, odbor výstavby a bytovej politiky, koncom minulého roka skonštatoval, že nie je dôvod na zmenu alebo zrušenie rozhodnutia staromestského stavebného úradu. Úrad v rozhodnutí uvádza, že dom zachováva stúpajúcu líniu zástavby Beblavého ulice, aj napriek výškovému rozdielu primerane proporčne stúpa a stále ešte nedosahuje výšku pôvodnej zástavby, ktorá tam bola v minulosti. Pre zvýšenú stavbu podľa úradu nedochádza ani k nežiaducim svetlotechnickým dopadom na okolie a zo všetkých regulatívov sú okrem jedného všetky dodržané. „Nedokonalosť právnej úpravy nemôže byť interpretovaná a aplikovaná v neprospech toho, koho sa to týka,“ pripomína úrad.

Mesto s rozhodnutím nesúhlasí

Mesto sa s rozhodnutím okresného úradu nestotožňuje. Primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD) už podľa Andrassyho požiadal odborných pracovníkov mesta, aby analyzovali rozhodnutie o dodatočnom povolení stavby a samospráva následne zváži ďalšie možné kroky. „Okrem iného sa môžeme obrátiť na nadriadený orgán, na ministerstvo dopravy, aby bol preskúmaný postup dotknutých stavebných úradov,“ podotkol Andrassy.

3 debata chyba