Župa zabrzdila Rodinnú cestičku medzi Sliačom a Zvolenom

Osud cyklotrasy medzi Sliačom a Zvolenom, ktorá sa pripravuje niekoľko rokov, je stále nejasný.

27.01.2014 16:00
cyklotrasa, Sliač, Zvolen Foto: ,
Výstavbu cyklotrasy medzi Sliačom a Zvolenom, ktorá má viesť popri Hrone, zabrzdila župa.
debata

Výstavba zhruba päťkilometrového úseku popri Hrone sa mala začať v týchto dňoch, ale zastavila ju banskobystrická župa. Jej nové vedenie tvrdí, že na ňu nemá peniaze.

Projekt v hodnote viac ako 633-tisíc eur mal pôvodne v plnej výške financovať samosprávny kraj. Táto položka bola zahrnutá aj v návrhu rozpočtu župy, ktorý pripravilo ešte jej predchádzajúce vedenie. Nový predseda kraja má však iný názor. Odvoláva sa na nedostatok peňazí.

„Prehodnocujeme všetky projekty, nemôžeme rozdávať peniaze, keď sme po uši zadlžení,“ uviedol na stretnutí s novinármi predseda samosprávneho kraja Marian Kotleba. Informácie, že by výstavbu cyklotrasy úplne zastavil, poprel. „Hľadáme možnosti spolufinancovania tak, aby z toho mali osoh aj obyvatelia regiónu, ale aj obyvatelia celého kraja,“ povedal.

Na spolufinancovanie nie sú peniaze

Podľa primátora Sliača Daniela Dunčka sú všetky zmluvy podpísané a platné. „Stavenisko zatiaľ odovzdané nie je, pretože nie sú pripravené peniaze. Na ostatnom rokovaní sme sa dozvedeli, že samosprávny kraj by dal nejakú tretinu, na viac si finančne netrúfa,“ povedal.

Spolufinancovanie z mestskej pokladnice Dunčko nevidí reálne rovnako ako zvolenský primátor Miroslav Kusein. Ten hovorí, že Zvolen má schválený rozpočet od konca novembra a v súčasnosti bežia výberové konania na aktivity, ktoré sú v ňom zahrnuté. „Momentálne nemáme voľné ani jedno euro. Neprichádza vôbec do úvahy, aby sme na financovanie cyklotrasy dali nejakých 200-, 300-tisíc eur. Pre nás je tento návrh neaktuálny,“ uviedol Kusein s tým, že cyklotrasa je navyše projekt širšieho regionálneho významu.

Akú konkrétnu sumu napokon kraj na cyklotrasu vyčlení, zatiaľ nie je jasné. V súčasnosti je župa v rozpočtovom provizóriu, nový rozpočet vedenie zatiaľ nepredložilo. Úsek medzi Sliačom a Zvolenom v dĺžke 5,1 kilometra je súčasťou projektu Rodinná cestička, ktorá má spájať Zvolen s Banskou Bystricou. Hovorí sa o ňom dlhé roky.

„Od myšlienky až doteraz, keď stojíme na prahu realizácie aspoň tejto prvej časti, prešlo už dvadsať rokov. Jej vybudovanie by bol jeden z najlepších produktov cestovného ruchu, ktorý by sem prilákal turistov a pozdvihol tento kraj. O to viac, že v súčasnosti je obrovský dopyt po cyklistike a cykloturistike,“ povedala Andrea Štulajterová z Občianskej cykloiniciatívy Banská Bystrica. Stavebné povolenie končí v máji, podľa nej ho však možno predĺžiť a urobiť všetko pre to, aby projekt mohol pokračovať.

Podľa sliačskeho primátora sa s vedením župy dohodli, že sa pustia do hľadania ďalších riešení. „Bola by veľká škoda, keby to malo celé stroskotať. Chceme sa obrátiť aj na ministerstvo dopravy,“ dodal Dunčko.

Rozvoju cyklistiky pomáha aj štát

Rezort dopravy vlani podporil celkovo 16 cykloprojektov za takmer 288-tisíc eur. K tomu najnovšie pribudol mechanizmus na financovanie cykloprojektov v nadväznosti na národnú cyklostratégiu, ktorý parlament schválil v polovici januára. Podľa hovorcu ministerstva dopravy Martina Kóňu sa trvalý finančný mechanizmus spustí s prípravou rozpočtu na rok 2015.

„Budeme si uplatňovať požiadavky, aby zo štátneho rozpočtu išlo na rozvoj cyklistickej dopravy a cykloturistiky 10 až 15 miliónov eur, čo je 2 až 3 eurá na obyvateľa. Táto suma vychádza z nášho zámeru, aby sme sa do roku 2020 dostali v budovaní cyklistickej infraštruktúry na úroveň okolitých vyspelých cyklistických krajín,“ uviedol. Konkrétna suma však bude podľa neho závisieť od možností štátneho rozpočtu a je podmienená ďalším rokovaním s ministerstvom financií.

Kóňa zdôraznil, že rozvoj cyklistiky by mohol byť v budúcnosti financovaný aj z eurofondov. Príprava čerpania nenávratných finančných prostriedkov v programovacom období 2014 až 2020 finišuje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sliač #cyklotrasa #Zvolen