Štitáre svietia inteligentne a na splátky

Mnohé slovenské dediny pohltí každý večer tma, na noc vypínajú kvôli šetreniu verejné osvetlenie, no Štitáre blízko Nitry svietia celú noc. A to vďaka moderným, inteligentným svetlám, ktoré sa nastavujú samy podľa potreby. Navyše dedina si na ne nemusela brať žiaden úver ani za ne hneď zaplatiť.

28.01.2014 13:00
starostka, štitáre, Zuzana Vinkovičová, osvetlenie Foto: ,
Nové osvetlenie si obec Štitáre spláca z ušetrených peňazí za elektrinu. Na snímke starostka Štitár Zuzana Vinkovičová.
debata (3)

Štitáre so 780 obyvateľmi sú jednou z prvých obcí, ktoré sa zapojili do pilotného projektu dcérskej spoločnosti Slovenských elektrární SE Predaj, zameraného na nové verejné osvetlenie. Úlohou obce je pokúsiť sa čo najefektívnejšie zmodernizovať pouličné lampy, aby čo najviac ušetrila na spotrebe elektrickej energie. Náklady na investíciu vykryje z ušetrených peňazí.

„Namontovali nám nové svetlá, vďaka ktorým sme dosiahli úsporu na elektrickej energii 63 percent. Elektrárňam budeme najbližších 15 rokov platiť faktúry v rovnakej výške ako doteraz, čo je ročne približne 3-tisíc eur. V cene je už okrem dodávky elektriny aj splácanie nových svietidiel, ich servis a údržba,“ vysvetlila starostka Štitár Zuzana Vinkovičová.

Ide spolu o 67 moderných LED svietidiel z Talianska a Štitáre sú prvou obcou na Slovensku, kde sa použili. Ich hodnota je vyše 50 000 eur. „Dedina je v dlhoch a úver na nové osvetlenie neprichádzal vôbec do úvahy,“ naznačila starostka. Na staré svetlá sa obyvatelia často sťažovali, niektoré lampy nefungovali, iné svietili len veľmi slabo. Najbližších 15 rokov nebude mať obec s údržbou žiadne výdavky, firma sa zaviazala, že poruchu odstráni do 48 hodín.

Nové svietidlá namontovali pri príležitosti 900. výročia prvej písomnej zmienky o obci, ktoré bolo v auguste minulého roku. Majú oveľa vyššiu intenzitu svetla a zároveň spotrebujú menej elektriny. Chráni ich celohliníkové telo, sú odolnejšie voči poveternostným vplyvom a aj voči vandalom. Zapínajú sa a vypínajú automaticky podľa toho, koľko je vonku svetla. Neskoro v noci, keď cez dedinu prechádza len veľmi málo áut a takmer každý dom spí, svetlá znížia svoj príkon na 70 percent, čo znamená ďalšie usporené peniaze za energie.

Zmena bola podľa starostky aj farebná. „Staré svetlá svietili nažlto, tieto vydávajú krajšie biele svetlo, pri ktorom, ak niekto chce, sa dajú čítať noviny alebo kniha,“ dodala s úsmevom.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #osvetlenie #šetrenie rozpočtu #Štítare #svetlo