Žiarska sestrička vyhrala aj na krajskom súde

Výpoveď, ktorú dostala zdravotná sestra Mária Dulajová v žiarskej nemocnici, je neplatná. Rozhodol o tom banskobystrický krajský súd.

29.01.2014 13:00
debata

Ten potvrdil rozsudok žiarskeho okresného súdu z apríla minulého roku, proti ktorému sa nemocnica odvolala. Nemocnicu dnes čakajú pojednávania s ďalšími dvoma zdravotnými sestrami. Aj ony napadli výpovede.

Máriu Dulajovú potešilo, že súdy jej dali za pravdu. Už dávnejšie pracuje v inej nemocnici, vrátiť sa do žiarskej nemieni. „Budem však požadovať nejaké odškodné a za Žiarom chcem urobiť nadobro hrubú čiaru,“ povedala.

Riaditeľ žiarskej nemocnice Rastislav Kubáň sa k rozsudku nevyjadril s tým, že stanovisko zaujme až po jeho doručení a preštudovaní.

Dulajová dostala výpoveď pre nadbytočnosť v dôsledku organizačnej zmeny pred dvoma rokmi. Od začiatku tvrdila, že pravým dôvodom bolo to, že odmietla podpísať dodatok pracovnej zmluvy, ktorý delil jej úväzok na prácu zdravotnej sestry a administratívnej pracovníčky. V tom čase totiž platil zákon, ktorý zdravotným sestrám zvyšoval platy. Aby sa nemocnice zvýšeným nákladom na platy vyhli, rozdelili úväzky sestier na zdravotnú a administratívnu časť. Mnohé vtedy tvrdili, že podpisovali dodatky k zmluvám pod nátlakom.

Podľa odvolacieho súdu žiarsky súd správne vyhodnotil, že organizačná zmena, ktorú prijal zamestnávateľ, navodzuje dojem účelovosti, pretože mala platiť len tri mesiace, kým sa neskončí Dulajovej výpovedná lehota. Krajský súd nemocnicu zaviazal uhradiť zdravotnej sestre trovy odvolacieho konania.

„Postup zamestnávateľa aj odvolací súd posudzuje ako postup, ktorý nebol v súlade s dobrými mravmi, keďže len s navrhovateľkou, ktorá nepristúpila k podpísaniu dohody o zmluvne dohodnutých pracovných podmienkach, rozviazal pracovný pomer,“ dodala hovorkyňa Krajského súdu v Banskej Bystrici Nina Spurná.

Do sporu o neplatnosť výpovede sa z rovnakých dôvodov so žiarskou nemocnicou pustili aj ďalšie dve prepustené zdravotné sestry Eva Kollárová a Denisa Wagnerová. Obe súdne pojednávania sa majú uskutočniť dnes na Okresnom súde v Žiari nad Hronom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Žiar nad Hronom #sestrička #krajský súd