Železnice chcú presunúť stanicu, ľudia sú proti

Ľudia v Dolnom Hričove bojujú za zachovanie železničnej stanice pre cestujúcu verejnosť na mieste, kde bola vybudovaná pred 120 rokmi. Železnice v rámci modernizácie trate chcú zastávku premiestniť takmer o dva kilometre ďalej do poľa.

29.01.2014 15:45
Dolný Hričov, železničná stanica Foto: ,
Súčasná železničná stanica v Dolnom Hričove.
debata (22)

„Súčasná železničná stanica je plne využívaná pracujúcimi, študentmi pri ceste do školy či dôchodcami, ktorí potrebujú ísť k lekárovi do mesta. Bolo by to skutočne neseriózne a neférové, keby nám ju zrušili. Ľuďom by sa malo vychádzať v ústrety, nie im strpčovať život,“ hovorí Božena Držíková, obyvateľka Dolného Hričova.

Za zachovanie súčasnej stanice podpisovali ľudia petíciu, za 12 dní vyzbierali takmer 300 podpisov. „Železničná stanica by mala byť tam, kde ju ľudia potrebujú, kde má zmysel a kde je využitá, a nie ju umiestniť do poľa. Ale tu je človek na piatej koľaji. Ak pôvodnú stanicu zrušia, my v tejto oblasti nielenže prídeme o vlaky, ale aj o autobusovú zastávku. Má tu byť protihluková stena, ktorá nám prístup k nej odreže,“ uviedol Peter Dobroň z petičného výboru. Upozornil aj na potrebu vybudovania podchodu popod železničnú trať. „Je tam oddychová zóna, Váh, územie, kde ľudia chodia na ryby, bicyklovať, trávia tam voľný čas, majú tam pozemky. Je dôležité, aby pôvodná stanica zostala zachovaná a takisto aby bol vybudovaný podchod,“ dodáva ďalší z občanov Dolného Hričova Peter Zelník. Železnice SR tvrdia, že obec Dolný Hričov s presunutím železničnej zastávky súhlasila. Na novú zastávku je už siedmy rok právoplatne vydané územné rozhodnutie.

Peter Dobroň a Božena Držíková blízko miesta,... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
železničná stanica, Dolný Hričov Peter Dobroň a Božena Držíková blízko miesta, kde železnice plánujú vybudovať novú železničnú zastávku. Ľudia, ktorí pravidelne cestujú z Dolného Hričova vlakom s tým zásadne nesúhlasia.

„Zrušenie železničnej stanice pre cestujúcu verejnosť a zriadenie železničnej zastávky Dolný Hričov vyplynulo z požiadaviek obce Dolný Hričov vybudovať novú železničnú zastávku v novej kilometrickej polohe v zmysle územného plánu obce Dolný Hričov. V zmysle tejto požiadavky ŽSR zabezpečili spracovanie dokumentácie pre územné rozhodnutie a následne prebehlo územné konanie, v priebehu ktorého obec Dolný Hričov súhlasila s navrhovaným riešením,“ uviedol Ľubomír Mitas z odboru komunikácie ŽSR.

Starosta obce Vladimír Sadloň vysvetľuje, že obec síce chcela novú železničnú zastávku v blízkosti plánovaného priemyselného parku, tak aby slúžila jeho zamestnancom. Lenže s tým, že má zostať zachovaná aj súčasná stanica. Starosta uviedol, že sa o to snaží už sedem rokov. Navyše priemyselný park dosiaľ ani nevznikol. „Samozrejme, že chceme, aby v obci zostala pôvodná stanica. Pôvodné rozhovory, ktoré boli so Železnicami SR, boli o tom, a to bolo tri alebo štyri dni pred vydaním územného rozhodnutia, že obec súhlasí s vydaním územného rozhodnutia za podmienky, že bude železničná stanica aj železničná zastávka,“ konštatoval starosta s tým, že sa zo „strany železníc cíti oklamaný“.

Občania sa zrejme nedočkajú ani požadovaného podchodu pri súčasnej stanici. Podľa spracovanej projektovej dokumentácie pre stavebné povolenie železnice v tejto časti obce s jeho vybudovaním neuvažujú.

Starosta Vladimír Sadloň tvrdí, že boj za zachovanie stanice nevzdáva. „Nedávno som dostal zo Železníc SR podklady, aby som súhlasil s vydaním stavebného povolenia. Ja som im napísal, že s tým nesúhlasím, ak nebudú splnené záujmy občanov,“ dodal starosta Dolného Hričova.

Druhá etapa modernizácie železničnej trate Púchov – Považská Teplá – Žilina sa má podľa predpokladov začať podľa Železníc SR už vo februári, výstavba má trvať 36 mesiacov.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #železničná stanica #Dolný Hričov