V Lieskovci nechcú ďalší závod

Zámer postaviť závod na spracovanie starých pneumatík v Lieskovci pri Zvolene narazil na odpor miestnych. Proti sú obyvatelia, obecní poslanci i tamojší podnikatelia. Obávajú sa zhoršenia prostredia, v ktorom žijú a pracujú. Investor ubezpečuje, že na to nemajú dôvod. Lieskovčania však tomu neveria.

31.01.2014 13:00
Lieskovec Foto: ,
Obec Lieskovec pri Zvolene je proti plánovanej prevádzke na spracovanie starých pneumatík.
debata (4)

Pneumatiky by sa mali likvidovať v priemyselnej zóne pri dedine v blízkosti bytoviek a rodinných domov. Obyvatelia sa obávajú, že z prevádzky sa bude šíriť smog či dym do celej obce, poukazujú tiež na celkové zhoršenie životného prostredia. „Sme blízko mesta, je tu veľká frekvencia áut a teraz ešte toto. Nikomu z nás, čo tu žijeme, by to neprospelo,“ hovorí Zdenek Nociar. Ľudmila Balážová vyratúva ďalšie dôvody. „Mali sme tu neďaleko kafilérku, blízko je zvolenská Bučina, už tu máme aj závod na plasty a z tohto, čo tu chcú teraz, určite tiež pôjde niečo do ovzdušia. Takýto závod by mali dať niekde mimo obývanej oblasti, ale nie do blízkosti domov,“ myslí si.

Rovnaký názor má i mladá mamička Martina Rodná: „Sme rozhodne proti. Bude to škodiť všetkým, ale najmä deťom.“

Ani podnikateľom, ktorí pôsobia priamo v priemyselnej zóne, sa plánovaná prevádzka vôbec nepáči. „Má byť síce v priemyselnej zóne, ale to neznamená, že sa tu budú sústreďovať firmy, ktoré znečisťujú životné prostredie, veď len kúsok od nás je už firma na spracovanie plastov. Aj ľudia, ktorí v tejto zóne pracujú, musia dýchať a na pachové látky nie sú normy,“ hovorí majiteľ mraziarní Ľubomír Chrien. Proti prevádzke spísali petíciu.

Lieskovčania svoj nesúhlas vyjadrili na verejnom zhromaždení pri prerokovaní správy o posúdení vplyvov na životné prostredie. Obecní poslanci prijali odmietavé stanovisko na mimoriadnom zasadaní.

„Obavy ľudí sú opodstatnené, majú už svoje skúsenosti. V okolí máme niekoľko znečisťovateľov ovzdušia aj doprava cez obec je predimenzovaná, nepotrebujeme tu ďalšieho a už vôbec nie takéhoto,“ konštatuje zástupca starostu Lieskovca Anton Národa.

Investor: Niet sa čoho obávať

Prevádzku na termické zhodnocovanie opotrebovaných pneumatík v Lieskovci plánuje spoločnosť eM Trade z Ladomerskej Viesky. Podľa predsedu predstavenstva Maroša Tomča obavy ľudí nie sú namieste.

„Nemajú na ne vôbec nijaký dôvod, čo sme opakovane deklarovali. Všetko okolo toho sú iba emócie. Máme odborné posúdenie, podľa neho prevádzka spĺňa, čo má a všetko je v absolútnom poriadku,“ uviedol. Tvrdí, že zápach a iné dosahy na životné prostredie vôbec nehrozia, pretože ide o bezpečnú technológiu, používanú vo svete. Poukazuje pritom, že na Slovensku sa ročne vyprodukuje 20-tisíc ton opotrebovaných pneumatík, ktoré len tak zhoria na skládkach alebo v cementárňach.

Ubezpečenia však miestnych nateraz nepresvedčili. „Ľudia už nedôverujú, pretože tu máme firmu na spracovanie plastov a sú s ňou problémy. Vtedy tiež bolo papierovo všetko v poriadku, ale realita je iná,“ dodáva Národa. Proti spomínanému závodu neúspešne bojovali pred zhruba piatimi rokmi.

Aktivisti zo združenia Slatinka upozorňujú, že znečistenie ovzdušia sa v tejto oblasti ukazuje ako vážny problém kvality života. „Každý zdroj znečistenia možno spĺňa limit, ale keď sa to zráta dokopy, plus ešte nepriaznivé rozptylové podmienky Zvolenskej kotliny, tak máme vážne obavy o zdravie ľudí,“ uviedla Martina Pauliková zo združenia.

Lieskovčania v boji nemienia poľaviť. Podľa starostu Petra Ťavodu už v najbližších dňoch rozbehnú veľkú petičnú akciu, do ktorej chcú zapojiť miestnych občanov, aj ľudí z blízkeho Zvolena, najmä zo sídlisk Sekier a Zlatý Potok, ktorých by sa spustenie tejto prevádzky tiež bezprostredne dotklo.

Obec svoje zamietavé stanovisko poslala ministerstvu životného prostredia. Očakáva, že im vyhovie a prevádzku nepovolí.

Rozhodnutie má v rukách ministerstvo

Rezort životného prostredia potvrdil, že nesúhlasné stanovisko obce a prvú petíciu dostali. Ako s nimi naložia? „Proces posudzovania vplyvov na životné prostredie nebol ukončený. Stále pokračuje a jeho výsledkom bude záverečné stanovisko,“ uviedol hovorca ministerstva Maroš Stano. To sa bude opierať o odborný posudok spracovateľa, ktorého určí ministerstvo. Záverečné stanovisko podľa Stana vypracuje rezort v súčinnosti s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva vo Zvolene. „V ňom okrem celkového hodnotenia vplyvov navrhovanej činnosti, vrátane vyhodnotenia stanovísk verejnosti, medzi ktoré bude zaradená aj spomínaná petícia, uvedie, či odporúča realizáciu, alebo nie, prípadne za akých podmienok, ako aj požadovaný rozsah jej sledovania a vyhodnocovani­a,“ dodal.

Napriek odporu verejnosti sa investor svojho zámeru vzdať nechce. Podľa pôvodných plánov prevádzku mali dokončiť vlani v októbri. V súčasnosti termín odhadujú na jeseň tohto roka. Denne tu plánujú spracovať 10 ton opotrebovaných pneumatík.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #pneumatiky #životné prostredie #Lieskovec #priemyselná zóna