Škola v Lučenci sa rozrástla o sovy

Nezvyčajných nových obyvateľov má už nejaký čas Základná škola na Vajanského ulici v Lučenci. Sú nimi sovy, ktoré sa nasťahovali do vnútorného átria medzi školskými budovami a počas vyučovania vysedávajú priamo pod oknami tried a kancelárií. Ich novým domovom sa stali školské tuje.

31.01.2014 15:00
sovy Foto: , ,
Myšiarky ušaté sa ubytovali na tujách pod oknami školy.
debata

Riaditeľka školy s 540 žiakmi Ľudmila Lacová hovorí, že prvé sovy zaregistrovali vlani na jeseň. „Vtedy boli štyri. Myšiarkam ušatým sa v našom školskom areáli asi zapáčilo, lebo po zimných prázdninách sme zistili, že sa akosi rozrástli. Je ich tu už osem,“ hovorí Lacová. Jedna z nových obyvateliek dokonca pravidelne sedáva pod oknami riaditeľne a Lacová s úsmevom hovorí, že kontroluje jej prácu. „Každé ráno sa jej pekne pozdravím a ona nerušene sedí na strome ďalej,“ zdôrazňuje riaditeľka.

Z myšiarok ušatých sa v škole okamžite stala rarita. Žiaci ich chodia obzerať a fotia si ich, na hodinách prírodovedy sú dokonca akousi živou učebnou pomôckou. „Spríjemňujú nám pobyt v škole. Cez prestávky si ich radi obzeráme z okien. Takto viacerí spolužiaci majú možnosť vidieť sovy aj naživo a nielen z obrázkov,“ poznamenáva štrnásťročný Adam Kováč, žiak ôsmej triedy.

Sovy podľa riaditeľky školy nie sú rušivým elementom, skôr príjemným spestrením. „Netreba sa o ne starať. Večer vyrážajú za potravou a cez deň podriemkavajú na tujach. Je zaujímavé, že sa vždy vracajú na to isté miesto,“ konštatuje. Prítomnosť nevšedných návštevníkov môže byť dôvodom aj na úpravu loga školy. V tom súčasnom je strom, ale podľa Lacovej vážne uvažujú, že ho doplnia o sovu sediacu na konári.

Lučenská základná škola mala k zvieratám i prírode blízko už pred príletom sov. Hrdí sa titulom Zelená škola a jej areál je plný zelene, stromov a kríkov. Okolo školy je aj náučný environmentálny chodník. Prostredie so zeleňou už aj v minulosti často priťahovalo pozornosť rôzneho vtáctva. „Vídavať tu hrdličky, holuby, sýkorky i trasochvosty. Vnútri chováme v akváriách aj korytnačky či rybičky. To, že sa rozrastieme aj o sovy, nás však prekvapilo. Sami sme zvedaví, dokedy nám budú robiť v škole spoločnosť,“ poznamenala Lacová.

Ornitológov prítomnosť sov v blízkosti ľudí neprekvapuje. Ján Gúgh zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti hovorí, že je to celkom bežný jav. „Najmä v zimnom období sa myšiarky ušaté často sťahujú bližšie do osídlených častí obcí a miest, najmä ak majú nablízku aj zdroj potravy, ktorým je pre sovy najčastejšie hraboš poľný či iné hlodavce,“ povedal Gúgh. Nazdáva sa, že pobyt pri škole je len dočasný a na jar si budú hľadať nový domov. „Sovy po prezimovaní obyčajne odlietavajú na iné miesta. Často sa potom usadia v hniezdach, ktoré si postavili straky, vrany či krkavce,“ dodal Gúgh.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #lučenec #škola #sovy #myšiarka ušatá