Trenčianski prváci dostali vysvedčenia na hrade od kráľa Mudroslava

Svoje prvé vysvedčenie si prváci Základnej školy na Bezručovej ulici v Trenčíne prevzali v paláci Trenčianskeho hradu. Na túto chvíľu nikdy nezabudnú, už aj preto, lebo vysvedčenie im odovzdával sám kráľ Mudroslav.

31.01.2014 14:09
Trenčín, Trenčiansky hrad, školáci, prváci,... Foto: ,
Trenčianskym prvákom odovzdával vysvedčenia kráľovský pár v Rytierskej sále Trenčianskeho hradu.
debata

História síce kráľa s takýmto menom nepozná, ale malým prváčikom to vôbec neprekážalo. S rozžiarenými očami pozerali na nádherné oblečenie kráľa a jeho kráľovnej, aj na veľký meč, ktorý kráľ držal v rukách. Meč každému žiakovi či žiačke položil na ramená a pasoval ich do rádu školských rytierov.

„Pasovanie za rytierov má byť symbol toho, že už sú z nich žiaci. Nie nováčikovia, čo ešte len prišli do školy, ale žiaci, čo už niečo dokázali. Sú z nich školskí rytieri. Lákavé bolo, aby ich za rytierov pasoval Matúš Čák Trenčiansky, ale to by sme asi deťom trochu plietli históriu, tak sme vytvorili vlastného kráľa Mudroslava. Ten ich pasuje za rytierov, pretože pozná ich inteligenciu, šikovnosť a múdrosť. Je to náš súkromný kráľ,“ vraví Ivan Pavlík, riaditeľ školy.

V Rytierskej sále Barborinho paláca na Trenčianskom hrade v roku 2002 rokovali premiéri krajín V4 a Beneluxu. V tej istej sále sa v piatok zhromaždilo takmer 70 prvákov, ich rodičia, starí rodičia aj učitelia. Od mohutných múrov sa odrážali slová prváckeho sľubu, podľa ktorého sa budú snažiť, aby z nich boli dobrí žiaci, ktorí budú robiť všetko tak, by s nimi bola s nimi spokojná rodina aj škola.

„To, ako nás kráľ pasoval za rytierov, bolo super, veľmi som sa na to tešila,“ povedala prváčka Alexandra Bočáková, keď si prevzala vysvedčenie.

Trenčianski prváci mali z odovzdávania... Foto: Milan Kráľ, Pravda
Trenčín, Trenčiansky hrad, školáci, prváci, vysvedčenie Trenčianski prváci mali z odovzdávania vysvedčenia veľkú radosť.

Domov prváci odchádzali až s dvoma vysvedčeniami. Jedno je úradné, ktoré podľa zákona musia dostať, druhé originálne, ktoré vystavuje škola. To druhé sa zrodilo ešte v časoch, keď prváci vôbec nedostávali polročné vysvedčenia. V škole to pociťovali ako nespravodlivosť voči najmenším žiačikom, ktorí sa na svoje úplne prvé školské vysvedčenie vždy tešia.

„Rozhodli sme sa, že im vystavíme naše vlastné vysvedčenie. Dohodli sme si pravidlá a panie učiteľky ich ohodnotili. Deti si vyrobili vysvedčenia sami, a učiteľka ich vyfarbila. Podľa toho vedeli, v čom sú dobrí a v čom nie. Nebolo to slovné ohodnotenie, ale kreslené. Je to dielo spolupráce učiteľky a dieťaťa, zároveň si pri tvorbe vysvedčenia vykonzultujú veci, kde treba pridať, čo by mohlo byť lepšie,“ vysvetľuje Ivan Pavlík.

Legislatíva sa odvtedy zmenila, polročné výpisy dostávajú aj prváci, ale škola neprestala vystavovať aj vlastné vysvedčenia.

Pri ich odovzdávaní sa spokojne usmievali aj rodičia. Jozef Krajčovič vraví, že jeho syn Tomáš už tri týždne žil touto udalosťou, nevedel sa dočkať, kedy sa už bude dávať vysvedčenie. V škole sa učili sľub, ktorý na hrade zložia, a túto atmosféru prenášal aj domov.

„Aspoň si zapamätajú, že chodili do školy a ako to bolo s vysvedčením v prvej triede. Inak by si to nezapamätali, zobrali by papier, strčili ho do tašky a utekali domov k počítaču. Tu si to museli vyšliapať hneď ráno, je to pre nich zážitok. Vnuk sa na to veľmi tešil, lebo im popisovali, ako im budú dávať meč na ramená, že tu bude kráľ a kráľovná,“ dodala Terézia Takáčová, ktorá prišla na hrad so svojím vnukom Rafaelom Tomíkom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #školáci #Trenčiansky hrad #vysvedčenie