Plietli korbáčiky, zarobili si na salaš

Vraví sa, že krv nie je voda alebo roľník zostane roľníkom, nech by ste s ním čokoľvek robili. Aspoň v Zázrivej na Orave to platí.

02.02.2014 15:30
incheba, slovakiatour, syrex, rasťo volek,... Foto: ,
Na salaši Volekovcov pamätajú na každý detail. Aj na to, že návštevníkov obsluhujú v krojoch. Na snímke uprostred Rastislav Volek, sprava Ivana Haviarová a zľava Marta Mahútová.
debata (5)

V tejto vyše dvojtisícovej obci vari všetci vedia vyrábať na celom Slovensku dobre známy zázrivský korbáčik. Robia ho aj Volekovci, rodinná firma, ktorá už významom prerastá rámec regiónu.

S podnikateľskou žilkou sa človek musí zrejme narodiť. Každý má na čosi talent, jeden je dobrý bača, iná má šikovné ruky a upletie zo syrových nití parádny korbáčik. Volekovci zo Zázrivej mali vždy malé hospodárstvo a hneď po revolúcii sa chopili príležitosti. Margite Volekovej, ktorá zručne vyrábala korbáčiky, vtedy ani vo sne nezišlo na um, že raz budú mať vlastný salaš s kolibou.

Jednou z najväčších atrakcií výstavy Danubius Gastro bola v expozícii slovenských výrobcov potravín expozícia Zázrivský salaš. Ľudia sa tu zastavujú na bryndzové halušky, žinčicu, ovčí syr a korbáčiky. Ponúka ich Rastislav Volek spolu so sestrami Aničkou a Milotou. Všetci traja sú deťmi Margity Volekovej a budujú už vyše desaťročie rodinnú firmu Syrex. Na výstave sú po piaty raz.

Na to, že ide o malý rodinný podnik, urobil Rastislav Volek odvážne rozhodnutie. Oveľa väčšie slovenské mliekarne vystavujú spoločne v jednom stánku, Syrex si prenajal veľkorysý priestor s rozlohou niekoľko desiatok štvorcových metrov. Koliba oku návštevníka nemôže uniknúť. Nielen preto, že priestorom sa šíri vôňa škvarenej slaninky, ktorou sú posypané bryndzové halušky. Vchod do koliby stráži bača so psom a návštevníkov víta dvojica urastených valachov – jeden má v naručí ovečku, druhý vyhráva na harmonike. Pravda, sú to len sochy, ale navodzujú ilúziu salaša, ktorý sa spod Malého Rozsutca zniesol rovno k Dunaju.

Na to, že je Rastislav Volek len vyučený automechanik, počína si ako všetkými marketingovými masťami mazaný odborník. Sám je oblečený do zázrivského kroja, tak ako celá obsluha „výstavného“ salaša. Je to skvelé divadielko, ukážka toho, ako s vtipom predať výrobok predkov. Keď pôvodnosť, tak so všetkými detailmi.

Zdá sa, že pôvodné slovenské potraviny, ktorým v záplave zahraničnej ponuky ide už pomaly o život, prežijú, pokiaľ sa veci chopia šikovní ľudia. Volekovci začínali s podnikaním ako všetci ostatní na Orave. Vo dvore, či presnejšie v humne. Ako sa im darilo, firma rástla. Nechce sa veriť, ale Syrex má vlastné nákladné auto s cisternou, ktoré zváža ovčie mlieko takmer z dvadsiatich salašov Liptova, Turca a Oravy. Ročne nakúpi 700-tisíc litrov mlieka.

S jedlom rastie chuť. Výrobky Volekovcov sa predávajú vo vyše sto malých obchodíkoch po celom Slovensku. Kedysi rodina zásobovala svojimi výrobkami ružomberský salaš Krajinku. Ako plynul čas a rástlo profesionálne sebavedomie i kapitál Volekovcov, dozrievalo rozhodnutie prezentovať svoje výrobky vo vlastnom salaši. Už stojí, a to na Rovnej hore, presne na pomedzí terchovského a zázrivského chotára.

Na výstavisku veľká televízna obrazovka približovala výrobu korbáčikov, jedného z mála slovenských mliečnych výrobkov, ktorému Brusel udelil chránené zemepisné označenie.

„Na salaši uvidia návštevníci ovce a vlastnoručne sa budú môcť zapojiť do výroby špecialít z ovčieho mlieka,“ vysvetľuje svoje podnikateľské plány Rastislav Volek.

Takýto zážitok ponúkajú turistom v Alpách rakúski či švajčiarski farmári. Trvalo zhruba štvrťstoročie, kým sa príležitosti a rozumu chytili podnikaví Oravci. Zdá sa, že pravá vidiecka agroturistika založená na poctivom horskom poľnohospodárstve sa konečne uchytí a presadí aj na Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Orava #Salaš #Volekovci