Trenčania sa sťažujú na ekologickú kotolňu

Ekologická kotolňa nám znečisťuje ovzdušie, sťažujú sa obyvatelia najväčšieho trenčianskeho sídliska Juh, ktorí ju majú pred oknami. Už vlani sa mala presťahovať na iné miesto, ale nestalo sa tak.

04.02.2014 16:00
08-kotolna Foto:
Kotolňa na trenčianskom Juhu spaľuje štiepku, mala by byť ekologická, podľa miestnych obyvateľov však znečisťuje ovzdušie.
debata (1)

Oklamali nás, povedala radnica o spoločnosti, čo prevádzkuje kotolňu. Spoločnosť však argumentuje meraniami emisií a vraví, že je všetko v poriadku.

Na sídlisku Juh býva asi 18-tisíc ľudí, čo je približne tretina všetkých obyvateľov Trenčína. Kotolňa sídli na Liptovskej ulici, na vŕšku neďaleko viacposchodových bytoviek.

Najskôr tu spaľovali slamu, teraz sa kotolňa preorientovala na štiepku. Mala by to byť ekologická prevádzka, ale miestni obyvatelia sa sťažujú, že z nej padá množstvo popolčeka. "Je to strašné, nemám na to slov.

Auto mám každé ráno zanesené popolčekom, musím ho najskôr očistiť, inak by som nevidel cez sklá. Je to taká vrstva, že môžete na auto písať. Najviac nás rozčuľuje, že to už malo byť presťahované, ale nič sa s tým nerobí," hnevá sa Pavol Pagáč, ktorý býva v blízkosti kotolne.

Mladá mamička Bronislava Mutňanská pripomína sľub spred dvoch rokov, keď si kupovali byt na Liptovskej ulici. Podľa tohto sľubu mala ísť kotolňa preč, s touto podmienkou aj byt kúpili. „Sľubovali, ale nesplnili. Teraz sa tam stavia ďalšia bytovka, som zvedavá, či to sľubujú aj im. Padá tu popolček. Keď som mala dieťa v kočíku na balkóne, celý bol posypaný popolčekom. A dym, čo ide z kotolne, dosť štípe v nose. Keď sa vonku hrávame s deťmi, tak to cítime. Máme dojem, že tam spaľujú aj niečo iné, nielen štiepku alebo slamu. Medzi sebou si hovoríme, že tam asi pália gumy, keď ide taký štipľavý dym,“ vraví Mutňanská.

Na rokovaní mestského zastupiteľstva tento týždeň odznelo, že spoločnosť Služby pre verejnosť, ktorá kotolňu prevádzkuje, mesto oklamala. Sľúbila, že ju presťahuje na Východnú ulicu, ale sťahovanie sa stále nekoná. „Môže to byť ekologická kotolňa, ale kým zostane medzi vežiakmi, tak to nikdy príliš ekologické nebude. Najlepšie riešenie by bolo presťahovať ju na Východnú ulicu, ako to spoločnosť sľubovala, je to predsa len trochu ďalej od obytnej zóny,“ myslí si trenčiansky poslanec Eduard Hartmann.

Jozef Greňo, konateľ spoločnosti Služby pre verejnosť, priznáva, že sľubovali presťahovať kotolňu do konca roka 2013. Vraví o viacerých dôvodoch, prečo sa sťahovanie zatiaľ neuskutočnilo. Veľa času si vyžaduje napríklad zabezpečenie pozemkov pre teplovodné rozvody.

Šéf spoločnosti ubezpečil, že na projekte sťahovania kotolne pracujú a predpokladá, že v roku 2015 to bude hotové. „Bezhlavé realizovanie tohto projektu by znamenalo zásadné zvýšenie ceny tepla. A to nechceme. Dá sa ísť aj takouto cestou, ale keď to takto nerozumne spravíme, ľudia budú platiť o 20 až 30 percent viac,“ upozornil Greňo.

Greňo zároveň dodal, že do súčasnej kotolne spoločnosť investovala, zabezpečila ju filtrami a emisie sú v súčasnosti hlboko pod normami. Takéto výsledky meraní potvrdil aj Ján Forgáč, prednosta stavebného úradu Trenčín. „Boli tam merania, ich výsledky sú v norme, ale pretože sa kontrola musí vopred ohlásiť, takto sa dá situácia ťažko skontrolovať,“ myslí si Hartmann, ktorý býva tiež na sídlisku Juh.

Michal Fiala zo Slovenskej inšpekcie životného prostredia vysvetľuje, že merania sú technicky veľmi náročné. Príprava si vyžaduje jeden – dva dni, až potom príde samotné merania znečisťujúcich látok. „Keby spoločnosť spaľovala niečo iné a my by sme tam prišli na kontrolu, vidíme, čo spaľuje a hneď by sme jej dali pokutu. Samozrejme, keď dáme dva dni dopredu vedieť, je možnosť, že zmenia palivo, ale väčšinou to nestíhajú,“ povedal Fiala.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #znečistenie #kotolňa