Policajti objavili historický poklad

Archeologický nález storočia. Tak opisuje polícia objav v jednom z rodinných domov v obci Boleráz v okrese Trnava. U 22-ročného mladíka, ktorý s detektorom kovov prečesával okolie železničnej trate pri Šelpiciach, našli staré mince, prstene, predmety z praveku či novoveku.

04.02.2014 15:52 , aktualizované: 17:55
archeológia, kov, mince, Boleráz Foto:
Archeologický poklad skrýval množstvo mincí.
debata (25)

Predaj historických artefaktov je jednou z najvýnosnejších oblastí čierneho trhu a takéto odhalenia sú podľa archeológov veľmi zriedkavé.

Na mladíka privolal políciu jeden archeológ, keď ho uvidel s detektorom kovov v ruke pri koľajniciach v Šelpiciach. Polícia v krátkom čase dostala od sudcu súhlas na domovú prehliadku. „Podozrenie z poškodzovania a znehodnocovania archeologického dedičstva sa nielenže potvrdilo, ale jeho rozsah doslova vyrazil dych. Polícia za účasti špecialistu na kultúrne dedičstvo z Prezídia Policajného zboru zaistila v dielni pri dome a v obývačke niekoľko stoviek mincí z rôznych období a desiatky archeologických artefaktov,“ prezradila trnavská policajná hovorkyňa Martina Kredatusová.

Archeologický poklad skrýval rôzne zaujímavé...
Archeologický poklad skrýval množstvo kovových...
+3Archeologický poklad skrýval množstvo mincí.

Boli to rôzne sošky, krížiky, prstene, praveké nástroje, oceľové hroty na šípy, sekery, poľnohospodárske a remeselnícke náradie z obdobia novoveku. Mladému mužovi zhabali dva detektory kovov, teraz mu hrozí až päťročné väzenie. Predmety budú koncom týždňa skúmať odborníci z Archeologického ústavu v Nitre. Jeho riaditeľ Matej Ruttkay potvrdil, že je veľmi zriedkavé, aby polícia odhalila takúto trestnú činnosť. Podobný poklad nedávno odhalili českí policajti úplnou náhodou pri požiari. „V Prahe vyhorel jeden byt, jeho majiteľ pri tom zomrel. Vnútri našli obrovskú detektoristickú zbierku predmetov, z ktorých veľká časť pochádza zo Slovenska,“ povedal riaditeľ ústavu. Podľa Ruttkaya to bola ukážka, že sa s takýmito artefaktmi obchoduje vo veľkom. Stačí si kliknúť na stránku eBay.com, kde sa predáva množstvo čerstvých nálezov aj s popisom slovenských lokalít.

Používanie detektora kovov na vyhľadávanie archeologických nálezov je síce zakázané, no takýto prístroj sa dá bez problémov kúpiť aj na internete. Základná súprava stojí približne 180 eur. Prístroj sa môže používať napríklad na vyhľadávanie potrubí, ale je evidentné, že ak s ním niekto chodí po lese, tak tam hľadá skôr „poklady“ po predkoch. Každý artefakt, ktorý je ukrytý v zemi, pritom patrí štátu, a je jedno, či ide o súkromný pozemok.

Podľa Ruttkaya nepomôže ďalšie sprísnenie zákonov, práve naopak. Skôr by sa mala legislatívne umožniť spolupráca nadšencov s archeológmi. Takých, ktorí nevyhľadávajú artefakty, aby ich speňažili, ale baví ich skôr samotné hľadanie. Predmety nevykopávajú, ale len ich zbierajú napríklad z brázdy na roli. Majú prehľad o lokalitách a pohybujú sa po nich častejšie ako policajti. „Za vzor tu dávame niektoré nemecké krajiny, kde funguje akási stredná cesta. Kde sú tí takzvaní slušní zberači zakomponovaní do vedeckovýskumnej činnosti,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #mince #archeológ #detektor kovov