Michalovce si pripomínajú 770. výročie písomnej zmienky

Slávnostným vztýčením neoficiálnej vlajky mesta Michalovce sa v piatok dopoludnia začnú oslavy 770. výročia prvej písomnej zmienky o meste. Pre Michalovce je tento rok významný tým, že sa v ňom stretne hneď niekoľko dôležitých výročí.

06.02.2014 15:30
debata

„V tomto roku si pripomenieme 770. výročie prvej písomnej zmienky o meste, 700. výročie prvej písomnej zmienky o michalovskom Rímskokatolíckom kostole Narodenia Panny Márie, 70 rokov od času, keď sa Michalovce mohli opäť pýšiť štatútom mesta aj 70. výročie oslobodenia mesta,“ informovala hovorkyňa mesta Iveta Palečková.

Pre svojich obyvateľov aj návštevníkov pripravujú počas roka viacero zaujímavých akcií venovaných týmto jubileám. „Prvým podujatím bude slávnostné vztýčenie novotvaru neoficiálnej vlajky mesta s historickým erbom pánov z Michaloviec z roku 1418. Uskutoční sa v piatok dopoludnia pred mestským úradom, a stane sa tak oficiálnym otvorením roka 770. výročia prvej písomnej zmienky o meste,“ uviedla Palečková.

Už od rána bude bubeník zvolávať všetkých obyvateľov, aby sa zúčastnili na tejto akcii. Vlajku, ktorá sa bude používať len v roku 2014 a má byť akýmsi symbolom tohto roku, navrhol historik Zemplínskeho múzea Martin Molnár po konzultáciách s ďalšími odborníkmi. Ide o historizujúci novotvar.

Celým podujatím bude prítomných sprevádzať Duch mesta, ktorý divákom pripomenie aj iné zaujímavé podrobnosti z histórie Michaloviec. Program bude pokračovať v Zemplínskom múzeu, na budove ktorého odhalia tabuľu stredovekého rytiera Alberta z Michaloviec.

Albert z Michaloviec bol v stredoveku jednou z najvýznamnejších osobností Michaloviec aj celého Zemplína. Do histórie sa zapísal ako najvyšší predstaviteľ johanitského rádu v Uhorsku, dalmátsko-chorvátsky bán a protihusitský bojovník. Slávu získal najmä na bojovom poli, a preto si oprávnene zaslúži pomenovanie michalovský či zemplínsky prvý rytier. Zúčastnil sa napríklad na ťažení proti Bosniakom v rokoch 1405 – 1410.

debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #Michalovce #vlajka #písomná zmienka