Banská Bystrica bude mať nový územný plán

Tvorba nového územného plánu Banskej Bystrice je po desiatich rokoch vo finále. Mesto na úradnej tabuli a tiež na svojej internetovej stránke zverejnilo návrh všeobecne záväzného nariadenia, ktorým má mestské zastupiteľstvo územný plán prijať, respektíve vyhlásiť jeho záväznú časť. Občania budú môcť tento návrh pripomienkovať od 17. februára do 3. marca.

06.02.2014 17:00
Banská Bystrica Foto: ,
Občania majú možnosť podať k novému územnému plánu pripomienky do 3. marca.
debata

Tvorba nového územného plánu Banskej Bystrice je po desiatich rokoch vo finále. Mesto na úradnej tabuli a tiež na svojej internetovej stránke zverejnilo návrh všeobecne záväzného nariadenia, ktorým má mestské zastupiteľstvo územný plán prijať, respektíve vyhlásiť jeho záväznú časť. Občania budú môcť tento návrh pripomienkovať od 17. februára do 3. marca.

Ako uviedla členka komisie mestského zastupiteľstva pre územný rozvoj mesta a architektka Ľudmila Priehodová, pri tvorbe územného plánu je to posledný krok, kedy má ešte verejnosť možnosť podať svoje pripomienky. „Pripomienkovalo sa najprv zadanie, potom koncept a potom na dvakrát návrh územného plánu. Kto vtedy dával pripomienky, mal by si skontrolovať, či a ako boli zapracované,“ uviedla Priehodová s tým, že chce ešte vyzvať útvar hlavného architekta, aby zverejnil aj vyhodnotenie pripomienkového konania k návrhu územného plánu, hoci to podľa zákona nie je povinný spraviť.

Terajší územný plán Banskej Bystrice platí s viacerými zmenami a doplnkami od roku 1976. Príprava nového sa začala v roku 2003, mesto ho dalo vypracovať bratislavskej firme Aurex.

Koncept územného plánu v dvoch variantoch mohla verejnosť pripomienkovať v roku 2008, následný návrh najprv v roku 2010 a potom znova na prelome rokov 2011 a 2012. Dôvodom opakovaného pripomienkovania bolo podľa Priehodovej to, že do predloženého návrhu neboli chybou útvaru hlavného architekta zapracované akceptované pripomienky z prerokovania konceptu územného plánu.

debata chyba
Viac na túto tému: #územný plán