V trenčianskom regióne sa objavil čierny kašeľ

Na Strednej umeleckej škole (SUŠ) v Trenčíne sa objavil čierny kašeľ. Riaditeľka školy Mária Vilkovská potvrdila päť prípadov tohto infekčného ochorenia medzi žiakmi prvého a druhého ročníka. Podľa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) nie je dôvod na paniku.

06.02.2014 14:50
debata (7)

„Skontaktovala som sa s pracovníkmi RÚVZ v Trenčíne a následne som mailom upozornila rodičov žiakov prvých a druhých ročníkov, aby v prípade ťažkého dusivého kašľa navštívili so svojimi deťmi lekára,“ priblížila Vilkovská s tým, že čierny kašeľ sa vyskytol aj u žiakov mimo Trenčína a aj u študentov, ktorí boli proti tomuto ochoreniu očkovaní.

Krajská epidemiologička Mária Štefkovičová potvrdila v decembri a januári výskyt čierneho kašľa u dvoch osôb z trenčianskeho regiónu. Podľa nej môže naň ochorieť aj očkovaná osoba, priebeh ochorenia je však v takýchto prípadoch miernejší ako u neočkovaných ľudí a nevedie k poškodeniu zdravia.

„Čierny kašeľ je vzdušná nákaza. U malých neočkovaných detí sa väčšinou prejavuje ako ťažký nočný záchvatovitý opakujúci sa a dlhotrvajúci kašeľ. Všetky mikroorganizmy sú predátormi a čierny kašeľ môže u oslabených ľudí spôsobiť ťažké ochorenia. Nie je však dôvod na paniku. Máme nástroj – očkovanie a treba sa správať racionálne. V prípade akýchkoľvek dlhotrvajúcich kašľov treba vyhľadať lekára, aby stanovil diagnózu. Kašeľ totiž môžu spôsobovať aj iné baktérie,“ zdôraznila krajská epidemiologička.

Keďže ide o vzdušnú nákazu a ochorenie sa môže prenášať aj na malé neočkované deti, je snaha preočkovávať populáciu, ktorá s nimi najčastejšie prichádza do styku. „Celosvetovo odborné autority odporúčajú, aby sa obyvatelia pri prvom preočkovaní dospelých proti tetanu a diftérii očkovali aj proti čiernemu kašľu,“ uzavrela Štefkovičová.

Podľa odborníkov je čierny kašeľ najnebezpečnejší najmä u neočkovaných detí do jedného roka. Odporúčajú, aby rodičia neodkladali očkovanie, začali s ním po dovŕšení desiatich týždňov života a preočkovali deti v šiestom a 13. roku života.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #očkovanie #čierny kašeľ