Stredná škola sa zmení na olympijskú

Najbližších sedemnásť dní sa na Strednej odbornej škole vo Veľkom Krtíší nebude mať chuť nikto zo študentov ulievať. Olympiáda v Soči totiž natoľko zmení vyučovanie, že doma sa neoplatí ostávať.

07.02.2014 12:10
študenti, Veľký Krtíš, olympiáda, prenos,... Foto: ,
V televízore visiacom vo vestibule školy zatiaľ bežia propagačné informácie o škole. Už zakrátko ich vystriedajú priame prenosy z olympiády.
debata

Vo vestibule školy už visí na stene televízor s uhlopriečkou pol druha metra, na ktorom budú môcť študenti sledovať ľadový hokej, biatlon, beh na lyžiach a ďalšie športové disciplíny. Riaditeľka školy Zuzana Bosmanová vysvetľuje, že takýto mimoriadne ústretový krok má svoje dôvody: "V štvor- a trojročných učebných odboroch u nás študuje 311 žiakov, z toho väčšina chlapcov. Mnohí z nich sú športovci a na olympiádu sa tešia.

Im, ale aj pedagógom, ktorí majú k športu tiež blízko, sme chceli umožniť sledovať olympijské dianie aj v škole. Veď počas hokejových zápasov našich reprezentantov, či aj iných disciplín, v ktorých budeme mať želiezka v ohni, by sa študenti sústredili na vyučovanie len ťažko a hľadali by iné spôsoby, ako sledovať dianie v Soči. Tak sme sa im rozhodli olympiádu doniesť priamo do školy," hovorí Bosmanová.

Olympiáda sa bude pozerať počas všetkých prestávok, no aj na hodinách telesnej, občianskej či etickej výchovy, potom na všetkých hodinách, kde nebude prítomný odborný učiteľ a treba ho zastupovať. To ale nie je všetko. „Pokiaľ bude v telke nejaký zaujímavý hokejový zápas našich alebo sa budú biť o medaily naši ďalší športovci, dianie v Soči umožníme študentom sledovať aj počas iných vyučovacích hodín,“ zdôraznila riaditeľka.

Pred televízor sa zmestí okolo dvesto ľudí. Nebudú medzi nimi chýbať ani maturanti Michal Priškin a Denis Fodor. Obaja majú k športu blízko, Priškin sa venuje ultramaratónu, Fodor futbalu. „Ja sa určite budem zaujímať o výsledky všetkých slovenských športovcov, no sledovať budem najmä hokej či lyžiarske bežecké športy. Verím, že naši hokejisti prinesú zo Soči najcennejší kov,“ nádeja sa Priškin.

Aj Denis Fodor je nadšený z rozhodnutia školy dovoliť študentom sledovať olympijské dianie aj v čase vyučovania. „Bude to určite skvelý zážitok fandiť našim spolu so spolužiakmi,“ hovorí. Aj on sa teší na zápasy našich hokejistov, no sledovať chce aj vystúpenia hokejistov Ruska, Kanady či USA. Kolektív našich hokejistov okolo kapitána Cháru sa podľa neho domov vráti s bronzom. „Vo finále budú hrať Rusko a Kanada,“ tipuje.

Olympiáda v Soči nebude v škole len o pozeraní. Pod televízorom visí na stene veľká nástenka, na ktorej bude dianie pod olympijskými kruhmi aktualizovať telocvikárka Janka Dulová. „Na nástenke budú aktuálne výsledky z olympijských súťaží, no aj program na ďalšie dni,“ vysvetľuje Dulová. Zimné hry nebudú chýbať ani vo vydaní školského časopisu Soška, ktorý na škole vychádza. S prípravou ďalšieho čísla začnú študenti hneď po zhasnutí olympijského ohňa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #Olympijské hry #prenos #Veľký Krtíš #obrazovka