V škole predkov nikto neskúša

Malá obec Polichno v okrese Lučenec ponúka od vlaňajšieho októbra cestovanie v školskom čase. V budove bývalej cirkevnej základnej školy sprístupnila pre verejnosť jedinečnú stálu expozíciu s názvom Škola našich predkov, v ktorej je niekoľko tisíc exponátov zo školského prostredia od čias Rakúsko-Uhorska až po rok 1989.

12.02.2014 15:00
škola, Polichno, múzeum, história, lavice,... Foto: ,
Rakúsko-Uhorská trieda je najstaršou časťou expozície.
debata

Expozíciu zhromaždila a verejnosti ju prezentuje jej majiteľka a bývalá učiteľka 73-ročná Marta Galádová z Lučenca.

Galádová bola učiteľkou vyše päťdesiat rokov a školské artefakty začala zhromažďovať pre svoj blízky vzťah k školstvu a k histórii. "Po starých školských povalách sa povaľovali naozaj úžasné veci. Od školských lavíc po školské pomôcky, sochy, obrazy, nástenky i písomnosti.

Za tie roky sa mi ich podarilo v regióne okolo Lučenca zhromaždiť naozaj na tisíce," hovorí. Rodáčka z Tomášoviec pri Lučenci mala a mnohé exponáty stále má uskladnené v prenajatých depozitoch, vlani sa jej naskytla možnosť časť z nich prezentovať v budove bývalej školy v Polichne.

Starosta Polichna so 140 obyvateľmi Pavel Kyseľ vysvetľuje, že túto možnosť uvítali. V obci je rodný dom spisovateľky Boženy Slančíkovej Timravy, ktorý je na zozname muzeálnych zariadení a obec v ňom prezentuje zbierku zo života slávnej rodáčky.

Len kúsok od múzea je stará budova školy, v ktorej sa už neučí od sedemdesiatych rokov minulého storočia a bola v nej už len knižnica. Ako milovníka histórie ho možnosť využitia budovy na prezentáciu Školy našich predkov potešila.

Expozícia školstva sa skladá zo štyroch častí, ktoré sú v troch triedach. V jednej a najväčšej je prezentovaná podoba školských tried z obdobia Rakúsko-Uhorska, v druhej miestnosť na výučbu z roku 1950 a tretia miestnosť predstavuje podobu školskej triedy zo sedemdesiatych až osemdesiatych rokov minulého storočia.

V najstaršej z tried sú naozaj zaujímavé kúsky. K najvzácnejším patrí tabuľka s griflíkom, aké používali žiaci na písanie ešte predtým, ako sa v školách začalo písať brkami. „Máme tu aj učebnice z druhej polovice 19. storočia, vzácne písomnosti či originálne zariadenia a školské pomôcky v tých časoch používané v školách,“ zdôrazňuje Galádová.

Medzi exponátmi je aj staré školské drevené počítadlo z roku 1909, ktoré našla zberateľka ešte ako mladá učiteľka v Starej Haliči. Práve tento exponát naštartoval jej zberateľskú vášeň.

Návšteva Školy našich predkov je podľa názoru Galádovej i starostu Kyseľa ako šitá na mieru školským zájazdom a výletom. Zberateľka a bývalá učiteľka žiakom ukáže nielen unikátne časti školskej expozície, ale im poskytne aj odborný a zaujímavý výklad o spôsobe fungovania škôl v minulosti. Bezplatne.

So starostom unikátne múzeum prevádzkujú len vďaka svojmu nadšeniu a od návštevníkov Školy našich predkov nepýtajú ani vstupné. „Otváracie hodiny naše zariadenie nemá, no sme pripravení kedykoľvek ho sprístupniť aj s prednáškou nielen školákom, ale aj individuálnym návštevníkom,“ zdôraznil Kyseľ.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #škola #múzeum #história #Polichno #expozícia