Poľovníci sa tiež uchyľujú k pytliačeniu

Ani poľovníci sa nevyhýbajú pytliactvu. Už druhý prípad za necelé tri mesiace zaznamenali v žarnovickom regióne. V prvom polícia vzniesla obvinenie, ďalší vyšetrujú. V oboch prípadoch figurujú zamestnanci štátnych lesov. Ak ich súdy odsúdia, môžu prísť o prácu i o členstvo v poľovníckej komore. Za pytliactvo hrozí väzenie až dva roky.

14.02.2014 15:00
poľovník, horár, puška Foto:
Ilustračné foto.
debata (13)

Na konci januára polícia začala trestné stíhanie pre prečin pytliactva, ku ktorému malo dôjsť 30. januára v katastri obce Župkov v poľovnom revíri Kľak.

„Páchateľ ulovil výstrelmi z guľovnice, ktorú mal v legálnej držbe, dvoch približne desaťmesačných diviakov, pričom sa pred lovom nezapísal do knihy vychádzok do poľovného revíru, ulovené zvieratá riadne neoznačil plombou a nezapísal ich do povolenia na lov zveri, ktoré ani nemal pri sebe,“ spresnila banskobystrická krajská policajná hovorkyňa Mária Faltániová. Škoda, ktorú spôsobil odštepnému závodu Žarnovica, nebola ešte vyčíslená. Polícia prípad vyšetruje a zatiaľ konkrétnu osobu neobvinila.

Podozrivým je podľa našich informácií poľovník a zamestnanec Lesov SR. Ten sa k prípadu pre Pravdu vyjadriť nechcel s tým, že prípad je v štádiu vyšetrovania. Hovorca Lesov SR Vlastimil Rezek uviedol, že v súčasnosti je posudzovaná pracovno-právna zodpovednosť zamestnanca, pričom jej vyvodenie je právne komplikované.

„K skutku došlo mimo pracovného času a nie pri výkone pracovných povinností. V prípade preukázania pytliactva je však takéto konanie kvalifikované ako závažné porušenie pracovnej disciplíny. Ak sa to preukáže, bude so zamestnancom okamžite skončený pracovný pomer,“ povedal.

Rezek dodal, že to isté platí aj v podobnom prípade, ktorý sa stal v druhej polovici novembra minulého roka. Lesník, ktorý mal nelegálne uloviť asi 40-kilogramového diviaka v poľovnom revíri pri Novej Bani, v súčasnosti čelí obvineniu z pytliactva.

Predseda Obvodnej poľovníckej komory v Žiari nad Hronom Slavomír Kicka najnovší prípad bližšie komentovať nechcel, pretože nateraz nemá k dispozícii oficiálne informácie. Takéto počínanie si však nevie vysvetliť. „Vnútorne ma veľmi mrzí, že sa takéto veci stávajú. V oboch prípadoch ide o členov komory a zamestnancov štátnych lesov. Ak však nebudú právoplatne odsúdení, nemáme na základe čoho konať. Jednoznačne, ak ich odsúdia, vylúčime ich,“ povedal.

Na Slovensku je zhruba 59-tisíc poľovníkov. Podľa šéfa Slovenskej poľovníckej komory Imricha Šubu aj medzi nimi sa nájdu, ako v každej skupine ľudí, takzvané čierne ovce. „O to citlivejšie vnímame podobné trestné činy, pri ktorých sa zohľadňuje ako priťažujúca okolnosť, že pytliačili pod rúškom toho, že sú poľovníci. O takýchto pytliakov nemáme záujem a ak sa niekto stáva poľovníkom len preto, aby lovil, tak nech o tom radšej ani neuvažuje,“ uviedol. Počet členov, ktorých z komory vylúčili práve pre pytliactvo, momentálne spresniť nevedel.

Aj keď sa na Slovensku pytliactvo vyskytuje, má u nás podľa Šubu klesajúcu tendenciu. Podotýka však, že ide o celosvetový problém. V rámci boja proti nelegálnym činom v prírode pripravujú na aprílovom generálnom zhromaždení medzinárodnej rady pre poľovníctvo a ochranu zveri CIC celosvetové odsúdenie podobných skutkov pod mottom Poľovníci proti environmentálnej kriminalite.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #vyšetrovanie #polícia #obvinenie #Poľovníci #pytliaci