Dvaja svätci z levického Trojičného stĺpa zmizli, nevedno kam

Vďaka verejnej výzve v tlači má občianske združenie Patrimonium servandi dvadsať fotografií, podľa ktorých chce obnoviť trojičný stĺp v centre Levíc. Staré fotografie alebo pohľadnice hľadajú medzi ľuďmi od konca novembra.

14.02.2014 14:45
debata
Na fotografii z roku 1970 sú už len dvaja... Foto: Fotoarchív Tekovského múzea v Leviciach
trojičný stĺp, Levice Na fotografii z roku 1970 sú už len dvaja svätci, sv. Róchus a sv. Ján Krstiteľ chýbajú.

Ani na jednej však nie sú dobre viditeľní dvaja zo štyroch svätcov – sv. Róchus a sv. Ján Krstiteľ. „Spomenuté dve sochy sú zrejme už nenávratne zničené,“ povedala zástupkyňa združenia Katarína Holbová.

Problém pri obnove spočíva práve v tom, že všetky fotografie zachytávajú stĺp z rovnakého, bočného alebo čelného pohľadu. Najstaršia fotografia je pritom až z roku 1899. Na fotke stĺpu z roku 1970 už ale dvaja zo štyroch svätcov chýbajú. „Zatiaľ sme nezistili, kedy a kam sa podeli,“ konštatuje Holbová.

Pri obnove stĺpu sa však nevzdávajú. „Momentálne hľadáme, aj na internete, zobrazenia sv. Róchusa a sv. J. Krstiteľa na iných podobných súsošiach z 18. storočia, na území Slovenska, Moravy, Maďarska,“ uviedla Holbová. Takto získané obrázky chcú použiť pri zhotovení nových sôch svätcov.

Ostatné postavy na stĺpe budú tiež nové. V ich prípade má ale občianske združenie historický vzor. „Dve zachované torzá svätcov, sv. Sebastiána a sv. Ján Nepomuckého, ako aj súsošie sv. Trojice korunujúcej Pannu Máriu, ktoré je umiestnené na vrchole stĺpu, poslúžia na zhotovenie replík,“ popísala Holbová. Originály sú veľmi poškodené a ak by na stĺpe zostali, úplne by sa zničili.

Stĺp dal zhotoviť Levičan Ján Huszár v roku 1777. Na jeho vrchole bolo súsošie Svätej trojice s postavou Panny Márie, na sokli stĺpa stáli štyri sochy svätcov, tvárami obrátené naštyri svetové strany. Takto vyzeral trojičný stĺp minimálne 180 rokov od vytvorenia.

Okrem obnovy stĺpu chce občianske združenie spolu s mestom obnoviť aj malé námestie pri hrade, kde stĺp stojí. Na fotografii z roku 1970 sú už len dvaja svätci, sv. Róchus a sv. Ján Krstiteľ chýbajú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sochy #Levice #svätci