Komunitné a prírodné záhrady vzniknú aj na východe Slovenska

Občianske združenie SOSNA pomáha vzniku komunitných mestských záhrad v Košiciach i v Prešove a prírodných vidieckych záhrad na východnom Slovensku. Prvé praktické semináre sa začínajú už tento piatok 21. februára v Ekocentre SOSNA a potrvajú počas celého roka nielen v Ekocentre v Družstevnej pri Hornáde v okrese Košice okolie, ale aj priamo na pozemkoch zapojených komunít. Informoval o tom šéf združenia Sosna Štefan Szabó.

18.02.2014 17:11
debata

Komunitné záhrady začínajú stále viac zaujímať aj ľudí v mestách, pričom komunitné mestské záhrady vznikajú dokonca aj vo veľkých aglomeráciách, kde ľuďom najviac chýba kontakt s prírodou, pôdou a ďalšími ľuďmi.

V súčasnosti prebiehajú pod vedením skúsených záhradníkov úvodné plánovacie stretnutia, dizajnovanie záhrad, navrhovanie vhodných spôsobov pestovania a výber rastlín tak, aby všetko bolo pripravené na sezónu.

Aj ľudia na vidieku, najmä tí mladí, ktorí už nemajú priame skúsenosti s prácou na pôde, sa začínajú zaujímať o pestovanie. „Veľký záujem o série praktických seminárov majú individuálni pestovatelia, ktorí si chcú vybudovať alebo pretvoriť svoj pozemok na zdravú, prírodnú a produktívnu záhradu. V programe Vidiecke prírodné záhrady sú pripravené kurzy, na ktorých sa dozvedia, ako je možné využiť všetky vlastnosti pozemku tak, aby z neho mali čo najväčší úžitok,“ hovorí Silvia Szabóová zo Sosny.

Počas seminárov a kurzov sa účastníci dozvedia o zásadách tvorby prírodných záhrad, o princípoch pestovania bez chémie, o budovaní vyvýšených záhonov a bylinkovej špirály, o zakladaní parenísk a kompostovísk, o vode na záhrade, o tom ako zbierať a uskladňovať úrodu, ako si množiť vlastné semienka na výsev, ale aj ako si vybudovať na záhrade solárnu sušičku či solárny varič.

debata chyba
Viac na túto tému: #pestovanie #záhrady #komunitné záhrady