Predaný chodník a zastávku chce mesto vyvlastniť

V závere minulého roka sa Žilinčania, ktorí v centre mesta čakali na autobus, dozvedeli, že zastávka je na súkromnom pozemku a sú na nej na vlastnú zodpovednosť. Neskôr zastávku posunuli o pár metrov ďalej.

19.02.2014 15:00
Žilina, zastávka, MHD Foto:
Návrh stavby majiteľa pozemku (vizualizácia) na žilinskom Bulvári.
debata (2)

Aj takto ešte po 11 rokoch doznieva predaj Štúrovho námestia súkromnej spoločnosti. S námestím bola predaná aj časť Bulváru s chodníkom a autobusovou zastávkou. Mesto chce pozemok vyvlastniť. Majiteľ však tvrdí, že chce na pozemku postaviť komfortnú zastávku MHD a verejné WC.

Primátor Žiliny Igor Choma hovorí, že výstavbu na Bulvári nepovolí. „Mesto bude brániť tomu, aby sa tam čokoľvek postavilo, nie je to ani v zmysle územného plánu,“ povedal. Dodal, že mesto peniaze na spätné odkúpenie priestoru nemá.

„Cena je neprimerane vysoká,“ tvrdí primátor. Zastávku zatiaľ dočasne zo súkromného pozemku premiestnili na priestranstvo, ktoré patrí mestu. Je tak o pár metrov ďalej ako pôvodne. Väčšinou však ľudia naďalej stoja na mieste, kde bola kedysi zastávka, pretože priamo tam zastavujú aj trolejbusy.

Mesto chce pozemok, ktorý je pod chodníkom a zastávkou, vyvlastniť. „Požiadali sme o spracovanie znaleckého posudku na ocenenie práve toho pozemku, ktorý je len pod komunikáciami. Akonáhle sa dopracujeme k tomuto posudku, ideme do návrhu na vyvlastnenie. Nás prioritne zaujíma len pozemok, ktorý slúži občanom, teda ten, na ktorý by sa patrilo opäť umiestniť zastávku,“ povedal Igor Choma. Ako poslanec vlani pripravoval novelu cestného zákona, ktorá umožňuje vyvlastniť vo verejnom záujme pozemky pod existujúcimi komunikáciami, pri ktorých nie je možné uzavrieť dohodu s majiteľmi.

Aktuálny stav na žilinskom Bulvári. Foto: Pravda, Renáta Jaloviarová
zastávka, MHD, Žilina Aktuálny stav na žilinskom Bulvári.

Mestské pozemky na Bulvári spolu s celým Štúrovým námestím predalo mesto firme HB Reavis, keď ho ešte viedol Ján Slota. Bez toho, aby autobusová zastávka na chodníku bola ako verejnoprospešná stavba opatrená vecným bremenom. Ani prípadný ďalší predaj pozemkov nebol zabezpečený predkupným právom pre mesto. Na Štúrovom námestí je dnes nákupné centrum, zvyšné pozemky (1 433 m2) spoločnosť predala inej firme v novembri 2012. „HB Reavis je súkromná spoločnosť, ktorá sa správa podľa trhových pravidiel. Pozemok sme predali spoločnosti, ktorá zaň ponúkla na trhu adekvátnu sumu,“ uviedla hovorkyňa spoločnosti Želmíra Zelevayová.

Obyvatelia žilinského Bulváru začali proti výstavbe spisovať petíciu. „Už je celé centrum mesta zastavané, myslím, že už stačilo,“ mieni 37-ročná Radoslava. „Mali by sa mesto s majiteľom dohodnúť a zase dať zastávku naspäť a nie si odkazovať cez tabuľky, čo komu patrí,“ doplnil dôchodca Karol.

Investor Pravdu cez advokátsku kanceláriu Andrey Havelkovej informoval, že na pozemku chce postaviť stavbu slúžiacu verejnosti bez akejkoľvek finančnej spoluúčasti mesta a občania od mesta nedostávajú informácie o skutočnom zámere majiteľa pozemku.

„Zámerom investora na predmetnom pozemku je v maximálne možnej miere zachovať zeleň a súčasne estetickým a architektonicky nenásilným spôsobom integrovať zariadenia slúžiace verejnosti, a to v podobe výstavby novej komfortnej zástavky MHD či verejného WC, tak aby sa toto miesto stalo pre obyvateľov mesta Žiliny či jeho návštevníkov komfortnejšie využiteľné a atraktívnejšie,“ uviedla spoločnosť prostredníctvom advokátky. Investor mieni, že keďže pôjde o montovanú stavbu, ktorá by nebola pevne spojená so zemou, nebude v rozpore s územným plánom.

Ako Žilina prišla o námestie

  • Štúrovo námestie predal exprimátor Žiliny Ján Slota v decembri 2003 vopred vybranému záujemcovi. Hlasovala zaňho aj väčšina vtedajších poslancov.
  • Mesto predalo 17-tisíc štvorcových metrov, prakticky celé námestie, aj 1 433 m2 na Bulvári za 50-miliónov korún.
  • Nákupné centrum malo z námestia pokračovať premostením cez Veľkú Okružnú až na Bulvár. Tento zámer napokon investor HB Reavis nerealizoval, staval len na námestí. V roku 2006 Slota voľby prehral, vystriedal ho Ivan Harman.
  • Výstavba na námestí sa začala v roku 2007 aj napriek protestom mesta, ktoré sa ju viackrát pokúšalo zastaviť. Predaj pozemkov napadlo mesto na súde, ktorý prehralo.
  • V roku 2010 nákupné centrum dostavali a otvorili. Zvyšný pozemok (1 433 m2) na začiatku Bernolákovho námestia (časť Bulváru) HB Reavis v roku 2012 predala bratislavskej spoločnosti cda consulting group.

(jal)

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #pozemky #vyvlastnenie #autobusová zastávka