Člny v Domici odpočívajú, riečka Styx vyschla

Azda najznámejšia slovenská jaskyňa Domica prišla o jednu z atrakcií. Podzemná riečka Styx, ktorá ňou preteká, nemá vodu. Preto je plavba na člnoch nemožná. "Nevieme to ovplyvniť, je to na prírode. Styx závisí od snehových zrážok v zime. Ak nie sú teraz, na jar a v lete to už situáciu nezachráni," hovorí správca jaskyne Ottó Lörincz.

19.02.2014 16:00
Domica, Ottó Lörincz, správca jaskyne Foto: ,
Správca jaskyne Domica Ottó Lörincz.
debata

Za dlhé roky už vie, že stúpanie či klesanie hladiny podzemnej riečky sa neriadi ani rôznymi cyklami. Boli už aj roky, keď bola veľmi vysoko a, naopak, aj dva roky za sebou, keď v nej nebola voda vôbec. Turisti tak úplne prišli o možnosť plaviť sa zhruba 140-metrovým úsekom.

Člny vnútri jaskyne sú tak zatiaľ na suchu a zrejme ostanú počas tejto sezóny nevyužité. Optimálna hladina na plavbu je v rozmedzí 92 až 102 centimetrov. Na spodnej hrane je 88 centimetrov, keď sa už člny šúchajú po dne a, naopak, 108 centimetrov je už veľa, ak sa návštevníci jaskyne nechcú brodiť pri nástupe do člnov vo vode.

„Ak sa hydrologické podmienky stabilizujú, hladina sa dlhodobo dokáže udržať na optimálnych 94 centimetroch. Chápem ľudí, že sa v jaskyni radi plavia a je to pre nich atrakcia, ale výšku hladiny nevieme ovplyvniť. Nemám kohútik, ktorým by som otočil a pustil do koryta viac vody,“ dodal s úsmevom Lörincz. Navyše, ak sa aj voda do koryta riečky dostane, trvá tri až štyri týždne, kým sa prečistí. V prvých dňoch je kalná a niekedy dokonca zapácha, keďže spláchne všetko z povrchu zeme a polí.

V jaskyni vidno v týchto dňoch lietať aj veľa netopierov, ktoré tu zimujú. Žije v nej až šestnásť druhov, najrozšírenejší je podkovár južný. „Potrebujú svoj pokoj, ktorý je teraz, keď je už jaskyňa otvorená, narušený. Akonáhle zažneme svetlo, prelietavajú do tých častí, ktoré nie sú sprístupnené a nikto ich tam neruší,“ vysvetľuje správca jaskyne. Plavba po riečke Styx však zďaleka nie je tým jediným, čo Domica, zapísaná spolu s ostatnými jaskyňami Slovenského krasu do zoznamu UNESCO, vie ponúknuť.

V Suchej chodbe vykopali zuby jaskynného medveďa a Domica poskytla útočisko aj neolitickým obyvateľom východného Slovenska, ktorí boli tvorcami lineárnej keramiky. Bývali tu ľudia bukovohorskej kultúry, no neskôr pôvodný vchod do jaskyne uzavrela sutina a stala sa nedostupnou. Práve Domica je jedným z najvýznamnejších nálezísk bukovohorskej kultúry na Slovensku.

Jaskyňa Stará Domica bola známa už dlhšie. A práve z jej priestorov prenikol v roku 1926 objaviteľ Ján Majko do priestorov Domice. Tá je prepojená s Čertovou dierou a spolu dosahujú dĺžku až 5¤368 metrov. Tvoria jednotný geologický celok s jaskyňou Baradla v Maďarsku s celkovou dĺžkou asi 25 kilometrov, z čoho štvrtina je na Slovensku.

V roku 1930 vyrazil Klub československých turistov dolný vchod a o dva roky neskôr mala jaskyňa elektrické osvetlenie a bola sprístupnená. Sprístupnené časti Domice merajú 1¤315 metrov, z toho 140 možno v prípade priaznivých podmienok preplaviť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jaskyňa Domica #Styx #člny