Tragédia v Polomke ožíva v spomienkach

Ani po piatich rokoch nedokázali vyblednúť spomienky na jednu z najtragickejších dopravných nehôd v našej histórii, ktorá sa stala na železničnom priecestí v Polomke.

21.02.2014 12:11
Polomka Foto: ,
Na nechránenom železničnom priecestí v Polomke sa 21. februára 2009 zrazil autobus s lyžiarmi z Bánoviec nad Bebravou s vlakom.
debata

Pri zrážke autobusu s vlakom zahynulo dvanásť ľudí a viac ako dvadsať bolo zranených. Tragédiu natrvalo pripomína pamätník obetiam na mieste nešťastia.

Autobus 21. februára 2009 viezol lyžiarov z Bánoviec nad Bebravou a okolia do lyžiarskeho strediska Bučník v Polomke. Na nechránenom železničnom priecestí sa zrazil s prichádzajúcim vlakom, ktorý autobus tlačil ešte vyše 20 metrov. Tragédia, ktorá otriasla celým Slovenskom, v Polomke žije stále v spomienkach. „Išlo o osudy viacerých ľudí a na to sa nedá len tak ľahko zabudnúť. Túto tragickú udalosť si pripomenieme aj teraz a uctíme si pamiatku obetí,“ hovorí starosta Polomky Ján Lihan.

Pri polomskom pamätníku, ktorý odhalili niekoľko mesiacov po nešťastí, sa zajtra zídu blízki, priatelia i známi. Chýbať nebudú ani zástupcovia mesta Bánovce nad Bebravou. „Pri príležitosti výročia tejto tragédie sme pred budovou mestského úradu vytvorili pietne miesto so zoznamom obetí. Všetci, ktorí si budú chcieť uctiť ich pamiatku priamo v našom meste, tu môžu zapáliť sviečku,“ doplnil primátor Bánoviec nad Bebravou Marián Chovanec.

Za nehodu odsúdili vodiča autobusu Jána Minaroviča z Bánoviec. Na železničnom priecestí nedal prednosť prichádzajúcemu vlaku, hoci ho mal možnosť spozorovať. Na priecestie vošiel bez toho, aby sa presvedčil, či môže bezpečne prejsť, pričom prichádzajúci vlak bolo vidieť aj počuť. Súdne pojednávanie sa začalo zhruba rok a pol od tragédie, v októbri 2010. Brezniansky okresný súd vodiča v máji 2011 uznal za vinného z prečinu všeobecného ohrozenia. Vymeral mu trest osem a pol roka väzenia a zákaz vedenia motorových vozidiel na štyri roky. Proti rozsudku sa odvolal vodič aj prokurátor. Vo februári 2012 odvolania zamietol banskobystrický krajský súd a tak platí rozhodnutie okresného súdu.

Krátko po nehode na nechránenom železničnom priecestí v Polomke železnice nainštalovali výstražné svetlá.

Na slovenských železniciach minulý rok zahynulo 110 ľudí, čo je o štyri obete viac ako v roku 2012. Takmer polovicu tvorili samovraždy, ktorých počet stúpol v porovnaní s predchádzajúcim rokom o štrnásť. Železnice SR vlani zaznamenali dokopy 235 vážnych a menších nehôd. Je to o devätnásť viac ako rok predtým.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vlak #nehoda #autobus #Polomka