Bocianom v Blatnici opravili hniezdo

Do Blatnice v okrese Martin sa už môžu vrátiť bociany. Ochranárom z Veľkej Fatry sa podarilo v predstihu opraviť niekoľko sto kilogramov vážiace hniezdo, ktoré spadlo a poškodilo sa.

02.03.2014 16:00
bociany, hniezdo, ochranár Foto: ,
Opravenú hniezdnu podložku ochranári pripevnili späť na stĺp.
debata (1)

„V Turci už spozorovali čierne bociany, každým dňom tak očakávame, že sa vrátia aj biele. Takže nás to trošku zaskočilo a preto sa snažíme hniezdo čím skôr prichystať,“ hovorí Juraj Žiak z Národného parku Veľká Fatra. Bociany biele videli už v okolí Čadce aj v oblasti Spiša.

Hniezdo bolo také ťažké, že konštrukcia, ktorá držala hniezdnu podložku, sa prelomila a výstelka z nej sa vysypala na zem. „Hniezdo dokáže v prípade, že doň naprší a potom zamrzne, mať hmotnosť 500 kilogramov aj viac,“ hovorí Ľudovít Remeník z Národného parku Veľká Fatra. Hniezdnu podložku po oprave vrátili späť na stĺp v centre Blatnice. „Ak nastane takáto situácia ako v Blatnici, treba hniezdo opraviť, prípadne vymeniť za nové. Potom doň treba dať časť toho materiálu, ktorý tam bol predtým, aby ho bocian dokázal bez problémov nájsť a znovu zahniezdiť,“ odporúča Remeník.

Hniezdo je súčasťou Blatnice už minimálne 25 rokov a každý rok v ňom hniezdi bocianí pár. Vždy po prílete z Afriky si ho bociany opravia a zostanú v ňom až do odletu. Keby hniezdo nenašli, snažili by sa nájsť iné miesto v jeho blízkosti a postavili by si ho tam. „S najväčšou pravdepodobnosťou by zahniezdili niekde blízko, ale môže sa stať, že začnú nakladať hniezdo na elektrické vedenie, a to spôsobuje problémy,“ dodal Žiak.

Bociany sa na Slovensko zvyknú vracať v polovici marca. Nezvyčajne teplý február ich návrat posúva o niečo skôr. Tak ako sa v predstihu objavili už niektoré druhy spevavcov a tiež tokajúce tetrovy. „Tie druhy, ktoré tu zimovali, už spievajú a dávajú najavo, že majú obsadené teritórium, začína sa jarný tok,“ doplnil Pavol Majko, šéf Správy Tatranského národného parku.

V minulých rokoch sa stávalo, že niekoľko bocianov zostalo zimovať na Slovensku. Aj túto zimu to bolo asi 7 až 8 jedincov. Bociany, ak sú už teraz na Slovensku, by nemali mať problémy s potravou, ak nie je sneh, môžu loviť na poliach myši. Podľa Juraja Žiaka z Národného parku Veľká Fatra by ich nemali prekvapiť ani prípadné tuhšie mrazy, keďže ich chráni perie. Horšie následky by mohlo mať výraznejšie ochladenie v apríli, vtedy by mohli prísť o znášky.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ochranári #bociany #hniezdo