Bystrická župa má kontrolóra, rozpočet Kotleba určite nepodpíše

Hlavným kontrolórom Banskobystrického samosprávneho kraja bude najbližších šesť rokov Michal Kňažek, ktorý túto funkciu naposledy zastával.

10.03.2014 16:01
Marián Kotleba Foto: ,
Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Marián Kotleba.
debata (6)

Rozhodli o tom župní poslanci. Kraj však naďalej zostáva v rozpočtovom provizóriu. Župan Marian Kotleba totiž poslancami schválený rozpočet určite nepodpíše.

Krajské zastupiteľstvo vyberalo na post hlavného kontrolóra zo siedmich uchádzačov, ktorí splnili podmienky. Víťaz už v prvom kole získal nadpolovičnú väčšinu hlasov. Kraj bol bez kontrolóra 24 dní.

Kňažekovi skončilo funkčné obdobie v polovici februára. Župa nedodržala zákon, keďže voľba hlavného kontrolóra sa má podľa zákona uskutočniť počas posledných 60 dní jeho funkčného obdobia a má byť vyhlásená najmenej 40 dní pred jej konaním. Voľbu poslanci vyhlásili až v januári na rokovaní v Jelšave. Hovorca župana Miroslav Belička trvá na tom, že za vzniknutú situáciu nesú zodpovednosť poslanci, tí od začiatku tvrdili opak s tým, že na naliehavosť riešenia tohto problému upozorňovali hneď po voľbách. Ako dodal Belička, aj v minulosti samosprávny kraj nemal hlavného kontrolóra, a to 55 dní.

Pôvodne sa očakávalo, že rokovanie bude pokračovaním zasadania z konca februára v Kremničke a bude sa zaoberať bodmi, ktoré vtedy nestihli. Išlo však o mimoriadne zastupiteľstvo s jediným bodom programu, voľbou hlavného kontrolóra. Najbližšie rokovanie župan avizoval až na druhú polovicu apríla.

Banskobystrická župa pritom naďalej zostáva v rozpočtovom provizóriu. Rozpočet, tak ako bol navrhnutý vedením kraja, poslanci vo februári neodobrili a schválili ho s viacerými zmenami. Kotleba hneď po hlasovaní vyhlásil, že v takejto podobe ho nepodpíše. Termín na jeho podpis vyprší dnes (pondelok) o polnoci.

„Rozpočet v takejto podobe nie je vykonateľný a určite ho pán predseda dnes do polnoci nepodpíše,“ potvrdil Belička.

Podľa predsedníčky najsilnejšieho poslaneckého klubu Smer Ľubice Laššákovej je potrebné, aby bol rozpočet prijatý čo najskôr. „Najtransparen­tnejšie bude, ak počas tohto týždna zvoláme mimoriadne zastupiteľstvo, pretože veci treba riešiť okamžite, určite skôr ako koncom apríla. Čím skôr schválime rozpočet, tým lepšie pre Banskobystrický samosprávny kraj,“ uviedla. Dodala, že chcú prelomiť županovo veto a rozpočet prijať v podobe ako ho schválili už minule.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kotleba #Banskobystrický samosprávny kraj #Michal Kňažek