Na poriadok vo Vrátnej dozerajú Barón a Verdi

Nerobí im problém ťažko dostupný terén ani výšky a hliadkujú aj tam, kde by sa policajné vozidlá nedostali. V Terchovej a vo Vrátnej doline počas tohto týždňa slúži jazdná polícia. Kontrolujú chaty v horách i osady na odľahlejších miestach.

11.03.2014 14:45
kone, jazdná polícia, Vrátna dolina, Terchová Foto: ,
V Terchovej a vo Vrátnej doline slúži počas tohto týždňa jazdná polícia.
debata

Jazdná polícia pôsobí vo Vrátnej najmä preventívne. Lyžiarska sezóna totiž znamená nielen vyšší počet návštevníkov, ale aj viac krádeží, častejšie vlámačky do chát či vozidiel. „Chaty sú položené vo vyšších miestach, ktoré sú často nedostupné pre motorové vozidlá. Pešie hliadkovanie by bolo svojím spôsobom zdĺhavé. Hliadka by bola preč päť-šesť hodín a neobišla by celý priestor,“ hovorí riaditeľ obvodného oddelenia polície v Terchovej Peter Had.

„Terény sú dosť náročné, ale myslím si, že práve pre toto jazdná polícia vznikla, aby slúžila v takýchto oblastiach, ako je okolie Terchovej, Vrátna dolina a podobne,“ povedal Henrich Richter, ktorý hliadkuje zo sedla 23-ročného Baróna. Mohutný slovenský teplokrvník by už mohol byť na dôchodku, v jazdnej polícii „slúži“ od jej vzniku. Je najstarší, patrí medzi najlepšie kone.

Medzi tie patrí aj najmladší zo stáda, päťapolročný Verdi. Oba služobné kone sú spoľahlivé, neboja sa, nezľaknú sa ohňa, dymovnice, výstrelov a s jazdcami tvoria zohratý tím. „Policajný kôň musí mať veľmi dobrú povahu a musí byť zdravý. Musí zvládať rušivé momenty,“ opisuje kritériá policajného koňa Peter Vavrek z jazdnej polície, ktorý má na starosti Verdiho. Kone sú v polícii najskôr na trojmesačnú skúšku, ak nevyhovejú, vrátia ich majiteľovi.

Výpomoc jazdnej polície v Terchovej sa tento týždeň končí, ale Peter Had z terchovského policajného oddelenia chce požiadať o výpomoc aj v letnej sezóne, počas rôznych terchovských akcií. Jazdná polícia patrí pod policajné prezídium, jej oddelenia sú v Bratislave a Košiciach. Zvyčajne hliadkujú pri futbalových zápasoch, zabezpečujú ochranu hraníc, zúčastňujú sa na pátracích akciách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kone #Terchová #Vrátna dolina #jazdná polícia