Stres vyskáču na trampolínach

Drep a potom výskok, na trampolíne to ide ešte ťažšie ako na zemi. V banskobystrickej fakultnej nemocnici si takto po práci môžu odbúrať stres jej zamestnanci. Toto cvičenie chytilo za srdce najmä ženy.

16.03.2014 15:45
trampolína, Rooseveltova nemocnica, pohyb Foto: ,
Zamestnanci banskobystrickej Rooseveltovej nemocnice si môžu po práci bezplatne zacvičiť na trampolínach priamo v jej areáli.
debata

Na prvé cvičenie sa zdravotné sestry, lekárky či úradníčky tešili. Niektoré už vedeli, čo ich čaká, pretože si boli pozrieť ukážkovú hodinu s maďarskou cvičiteľkou a majsterkou sveta v JumpingFit Lilou Katona v januári, keď nemocnica tento projekt predstavila.

V improvizovanej telocvični na chodbe na ne čakalo desať trampolín a cvičiteľka. Ak by si niekto myslel, že budú len skákať, mýli sa. Cvičiteľka mala pre ne pripravené zostavy. Obyčajné poskoky s prinožovaním, vzpažovanie či rozpažovanie rúk boli na trampolíne úplne iné, pretože pružne reagovala na každý pohyb. Zo žien sa začínal liať pot, niektoré si uprostred cvičenia dopriali chvíľu oddychu. „Trochu ma to zmohlo, ale je to výborné, keď sa môže človek takto odreagovať,“ zhodnotila lekárka z pľúcneho oddelenia Eva Bérešová. Zdravotná sestra Iveta Kusá z internej kliniky si tiež pochvaľovala. „Tie endorfíny, pocit uvoľnenia a šťastia po cvičení, sú perfektné. Už dávno som sa nespotila tak ako teraz,“ dodala s úsmevom. „Vzhľadom na to, že nemám kondičku, tak som trošku aj nevládala. Už sa však teším nabudúce, určite to prospeje každému,“ povedala administratívna pracovníčka Zlatica Šeďová.

Túto bezplatnú službu svojim pracovníkom zabezpečila nemocnica. Zo zamestnancov dala vyškoliť dve cvičiteľky. Na trampolínach si môžu zdravotníci zacvičiť raz do týždňa. Ako sa ukazuje, určite nebudú zívať prázdnotou. Najbližší termín je už obsadený. „Ak nebude stačiť jedno za týždeň, tak ich počet zvýšime. Zatiaľ sa hlásia len ženy, ale ozvali sa už aj nejakí muži, takže uvidíme, či sa napokon aj oni odhodlajú,“ hovorí hovorkyňa Rooseveltovej nemocnice Ružena Maťašeje.

JumpingFit, ktorého podstatu tvorí skákanie na trampolínkach, patrí medzi obľúbené skupinové cvičenia vo svete. Má priaznivý vplyv na organizmus, prospieva celému telu, pričom šetrí pohybový aparát, kĺby a chrbticu. „Cvičenie na trampolínach by malo priniesť lepšiu kondičku, zdravie, lepšie postavy, ale predovšetkým dobrú náladu a pohodu,“ povedala Zuzana Šváčová, ktorá viedla prvé hodinové cvičenie. Netradičnú novinku pre svojich zamestnancov nemocnica predstavila ešte v januári, teraz sa už skupinové kondičné cvičenia na desiatich trampolínach rozbehli naplno. „Zdravotnícki pracovníci pracujú pod veľkým tlakom, majú veľkú zodpovednosť za zdravie a životy pacientov, čo v nich určite zanecháva napätie a stres. Toto je jedna z možností, ako sa im snažíme poskytnúť relax a možnosť odbúrať stres,“ zdôvodňuje hovorkyňa Ružena Maťašeje.

Na regeneráciu a obnovu síl svojim zamestnancom Rooseveltova nemocnica ponúka aj bezplatné plávanie v plavárni Filozofickej fakulty Univerzity Mateja Bela. Ak si z tejto ponuky nevyberú, majú možnosť ešte využiť Relax kupóny, ktoré dostáva každý zamestnanec raz za štvrť roka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #pohyb #stres #trampolína