Trenčianski poslanci znížili Rybníčkovi plat o 502 eur

Trenčiansky primátor Richard Rybníček bude zarábať menej. Zníženie jeho platu o 502 eur v pondelok odsúhlasili mestskí poslanci. Rybníček doteraz zarábal 3 261 eur, po novom bude mať na výplatnej páske 2 759 eur.

24.03.2014 16:15
Rybníček, primátor trenčín Foto:
Rybníček svoje zníženie platu bude rešpektovať.
debata (3)

Pôvodne tento bod nebol súčasťou rokovania zastupiteľstva, do programu ho navrhol doplniť predseda najsilnejšieho poslaneckého klubu Smer Daniel Beníček. „Mal by to byť signál primátorovi, aby nás bral ako rovnocenných partnerov,“ povedal Beníček.

Poslanci tento krok odôvodňujú tým, že takto vyjadrujú svoju spokojnosť, respektíve nespokojnosť s vládnutím Rybníčka za posledný rok. Vyčítajú mu napríklad aj odvolanie viceprimátora za stranu Smer Rastislava Kudlu.

Rybníček krok poslancov bude rešpektovať. „Je to ich právo, dáva im ho zákon. Ten zákon je veľmi jasný – oni to môžu urobiť a raz do roka to musia prerokovať a musia sa k tejto veci postaviť. Rešpektujem to, moju prácu pre mesto to nijakým spôsobom neovplyvní, ani nezmení. Je to pre mňa svojím spôsobom formálna vec, ktorú nebudem nijakým spôsobom komentovať,“ povedal.

Poslanci primátorov plat upravovali pred rokom, vtedy mu ho zvýšili. „Ten rok bol dobrý, tento rok to hodnotíme tak, že je to horšie o 20 percent. Keď to bude lepšie, môžeme sa k tomu zase vrátiť,“ uzavrel Beníček.

Základný plat primátora je násobkom priemernej mzdy za predchádzajúci rok a koeficientu závislého od počtu obyvateľov príslušnej obce. Jeho zvýšenie o maximálne 70 percent môže navrhnúť mestské zastupiteľstvo.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #plat #Trenčín #zníženie #Richard Rybníček