V bratislavskej prímestskej doprave bude jazdiť 40 nových autobusov

Na autobusovej stanici Mlynské Nivy v pondelok zástupcovia Bratislavského samosprávneho kraja, predstavitelia regionálnej dopravnej spoločnosti Slovak Lines a Bratislavskej integrovanej dopravy (BID) slávnostne uviedli do prevádzky ďalších 40 nových autobusov pre prímestskú dopravu.

31.03.2014 16:30
Bratislava, autobusy, prímestská doprava, BID Foto: ,
Na autobusovej stanici Mlynské nivy odovzdávali nové autobusy pre prímestskú dopravu. Na snímke predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo a generálny riaditeľ Slovak Lines Peter Sádovský.
debata

K ľuďom sa dostávajú nové plne klimatizované autobusy, ktoré znesú najvyšší možný štandard. Nielen vo vzťahu k nastupovaniu a vystupovaniu pre imobilných cestujúcich alebo mamičky s kočíkmi, ale po otočení kľúčom je vo vozidlách aktivovaná wifi sieť. Našou snahou je motivovať cestujúcich k tomu, aby vymenili osobnú dopravu za autobusovú či vlakovú a tieto nové autobusy podstatne zvýšia komfort cestovania, uviedol v tejto súvislosti predseda BSK Pavol Frešo.

Ako doplnil generálny riaditeľ Slovak Lines Peter Sádovský, presvedčiť ľudí, aby vymenili individuálnu dopravu osobnými motorovými vozidlami za hromadnú sa nedá len prijatím nejakých reštriktívnych opatrení, ale predovšetkým ponúknutím vyššieho dopravného štandardu cestovania, ktoré bude komfortnejšie a rýchlejšie.

Celá investícia do nákupu nových autobusov vo výške 23 miliónov eur je rozložená na trojročné obdobie. Vlani pribudlo do vozového parku Slovak lines 45 nových autobusov typu Irisbus Crossway, tento rok 40 a budúci rok spoločnosť nakúpi ďalšie, aby sa v prevažnej väčšine obnovil celý vozový park s približne 220 autobusmi.

Prímestskú autobusovú dopravu v kraji zabezpečuje Slovak Lines na základe objednávky BSK. Slovak Lines patrí k najvýznamnejším poskytovateľom verejnej autobusovej dopravy na Slovensku. Ročne prepraví okolo 15 miliónov cestujúcich.

Generálny riaditeľ BID Rastislav Cenký sa na stretnutí vyjadril k spusteniu 2. etapy Bratislavského integrovaného systému (IDS), ktorého súčasťou budú i nové autobusy. V rámci IDS funguje jeho prvá etapa medzi Bratislavou a okresným mestom Malacky.

Koncom budúceho týždňa by sa mali ukončiť testy k 2. etape IDS s plánovaným prepojením na Pezinok a Senec. Ak testy dopadnú dobre budeme môcť dať všetkým zúčastneným stranám na rozhodnutie termín spustenia. R. Cenký predpokladá, že by to mohlo byť 1. júla, rok po spustení 1. etapy IDS.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #autobusy #BID