Obnova tajchov zvyšuje ich príťažlivosť

Štiavnické tajchy kedysi slúžili baníctvu, teraz sú obľúbenými miestami oddychu. Aby boli historické umelé vodné nádrže ešte atraktívnejšie, postupne prechádzajú obnovou. Už počas tohto leta sa domáci i turisti môžu tešiť na obnovenú Evičku pri Štiavnických Baniach. Svojej údržby sa po 260 rokoch dočká aj vyhľadávaná, ale zanedbaná Červená studňa. Mesto na ňu nemá peniaze, preto sa tajch rozhodlo predať vodohospodárom. Tí chcú s opravami začať už v máji.

01.04.2014 15:00
Tajch, Banská Štiavnica Foto: ,
Vyhľadávaný štiavnický tajch Červená studňa sa po 260 rokoch dočká svojej údržby a obnovy.
debata (2)

Spolu s Červenou studňou prejdú pod vodohospodárov aj menšie Komorovské tajchy. „Mesto nemá kapacity ani odborné, ani finančné, aby udržiavalo tieto vodné diela. Nehovoriac o tom, že potrebujú komplexnú rekonštrukciu. Zvlášť Červená studňa, ktorej okolie je turisticky obľúbené v lete i v zime,“ zdôvodnila predaj banskoštiavnická primátorka Nadežda Babiaková. Tajchy mesto predalo dokopy za zhruba päťtisíc eur.

Tajch Červená studňa je východiskovým bodom turistických trás, bežkárskych tratí, ale tiež jedným zo vstupov do Banskej Štiavnice. Aj keď sa aktivisti pričinili o spríjemnenie prostredia lavičkami a prístreškami, pripomína veľkú mláku. Práve oni pred časom prišli s iniciatívou, aby tajch prešiel z mesta pod správu vodohospodárov.

„Nádrž je v zlom stave, je v nej málo vody a okolie je zarastené náletovými drevinami. Ide nám spoločne o to, aby to vyzeralo ako skutočná technická pamiatka. Je to totiž frekventovaná lokalita, ktorá sa teší veľkej priazni turistov, cyklistov, v zime bežkárov, dá sa tu sánkovať a na zamrznutom tajchu aj korčuľovať,“ hovorí Juraj Paučula z občianskeho združenia Kruh. V rámci obnovy Červenej studne chcú sfunkčniť prítokový jarok, ktorým sa bude napĺňať. V spolupráci s mestom a ďalšími partnermi uvažujú aj o rekonštrukcii bývalej tamojšej horárne, ktorá by slúžila na občerstvenie turistov a poskytovala servis pre športy.

Na prvotné opravy a údržbu vodohospodári v tomto roku vyčlenili 26-tisíc eur. Odstránia náletové dreviny a nádrž vyčistia. „Zhruba od konca mája začneme z dna odstraňovať bahno a nánosy, ktorých je tam za 260 rokov požehnane. Musíme sa dostať až k výpustným ventilom, ktoré sú prakticky nefunkčné, bude potrebné vodu prečerpať cez hrádzu,“ vyratúva hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Ľubomír Krno. Rozsiahlym odborným prieskumom potom zistia rozsah poškodenia a vypracujú projekt komplexnej rekonštrukcie, na ktorú chcú získať peniaze z eurofondov. Neskôr sa pustia aj do obnovy Komorovských tajchov.

Po rekonštrukcii by sa mala súčasná hladina tajchu Červená studňa zvýšiť asi o dva metre, čím sa rozšíri aj jeho plocha, ktorá by mala siahať až takmer k štátnej ceste.

Vodohospodári spravujú dvadsať historických vodných diel, ktoré sú súčasťou svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. K nim najnovšie pribudnú ďalšie tri. „Doteraz sme zrekonštruovali desať tajchov, dokončujeme obnovu tajchu Evička a rozbehnutá je rekonštrukcia Dolnohodrušského tajchu a tajchu Malá Richňava,“ spresnil Krno.

Vodnú nádrž Evička pri Štiavnických Baniach rekonštruovali zhruba pol druha roka. Obnova, na ktorú získali peniaze z eurofondov, vyšla celkovo na viac ako 330-tisíc eur. Dokončiť ju plánujú do júna.

Umelé vodné nádrže, nazývané tajchy, vybudovali v Banskej Štiavnici a okolí v 17. a 18. storočí pre potreby vtedajšieho baníctva. V minulosti ich bolo okolo 60, teraz ich je niečo cez dvadsať. Slúžia na rekreačné účely, ako zdroj úžitkovej vody a tajch Rozgrund ako zdroj pitnej vody pre mesto. Turisticky atraktívne sú najmä Počúvadlianske jazero, Kolpašské či Richňavské jazerá, ktoré možno využiť na kúpanie a sú pod kontrolou hygienikov. Ďalšie slúžia ako oddychové miesta, pre vodnú turistiku alebo na rybárčenie.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #banská štiavnica #tajchy