Súd vrátil časť územia pod oceliarňami Košiciam

Krajský súd v Košiciach zmenil svoje pôvodné rozhodnutie a priklonil sa k tomu, že časť územia, na ktorom leží U. S. Steel, patrí metropole východu. Pred týždňom tak zrušil rozhodnutie katastra z októbra minulého roka, že zhruba sedemsto hektárov pod oceliarňami pripadne obci Sokoľany.

02.04.2014 13:00
U. S. Steel, Košice Foto: ,
Súd zrušil rozhodnutie katastra z októbra minulého roka, že zhruba sedemsto hektárov pod oceliarňami U. S. Steel pripadne obci Sokoľany.
debata (2)

Tá pre toto rozhodnutie príde o státisíce eur na daniach. Sokoľany sa sporné územie snažia získať už od roku 1997, argumentujúc reštitučným paragrafom katastrálneho zákona. Obec ním argumentuje preto, lebo podľa nej je vrátenie územia možné, ak sa hranice obce zmenili v čase komunizmu bez jej súhlasu. Navyše sa na ne mala vzťahovať právna norma o náprave krívd z čias socializmu.

Práve za bývalého režimu v roku 1960 vznikla obec Hutníky spojením katastrálnych území Bočiar a Sokoľany. K zmene hraníc sa vtedy vyjadrila obec Hutníky. Kataster sa preto obhajoval tým, že uznesenie sa týka len Bočiara a stanovisko Sokolian k oddeleniu časti katastra tam chýba.

Krajský súd však tento záver odmietol ako nesprávny. Tvrdí, že je v rozpore s materiálmi, ktoré boli súčasťou návrhu na zmenu hraníc, ale navyše aj s logikou a účelom, pre ktorý štát vtedy zväčšil územie Košíc. Materiál obsahoval okrem návrhu novej hranice Košíc aj tabuľku s rozlohami časti katastrov, ktoré sa mali odčleniť. Z podkladov tak podľa súdu vyplýva, že plénum z Hutník rokovalo aj o území, na ktoré si teraz Sokoľany nárokujú.

Starosta Sokolian Tomáš Suchý je z verdiktu súdu rozčarovaný. Dokonca ho prirovnáva k anexii Krymu. „Sokoľany teraz stratili územie tak ako Ukrajina Krym. Rozsudok je to isté ako Putinov podpis pod zákon o pripojení Krymu k Rusku,“ tvrdí Suchý. Hovorí, že to nenechá len tak a len čo dostane rozsudok písomne, odvolá sa na Najvyšší súd SR. „Toto naozaj nie je normálne. Navyše máme čističku a kanalizáciu, ale aj rozkopané cesty, ktoré teraz niet za čo opraviť,“ naráža starosta na to, že s príjmami daní od U. S. Steelu rátali.

Dodal, že nevie, ako sa teraz ľuďom pozrie do očí, keď cesty v obci sú v dezolátnom stave. „Ak aj v komunálnych voľbách neuspejem a už nebudem starostom, podám odvolanie aj ako súkromná osoba,“ dodal s tým, že ak Najvyšší súd potvrdí rozsudok krajského, obráti sa na Európsky súd v Štrasburgu.

Mesto má na vec iný názor. Pre spor zmenilo aj právneho zástupcu. „Mesto pristúpilo k výmene právneho zástupcu z taktických dôvodov. Výber advokátskej kancelárie prebehol transparentne v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní. Vykonal sa prieskum trhu, v ktorom sme oslovili tri advokátske kancelárie,“ vysvetlila hovorkyňa mesta Martina Urik Viktorínová.

Dodala, že vybrali advokátsku kanceláriu, ktorá predložila najlacnejšiu ponuku. „Mesto Košice uspelo v konaní na Krajskom súde v Košiciach, ktorý preskúmaval rozhodnutie príslušného správneho orgánu (Okresný úrad Košice-okolie, katastrálny odbor). Rozsudok nám ešte nedoručili, nevieme sa preto k nemu vyjadriť,“ dodala hovorkyňa mesta.

Spor medzi Košicami a Sokoľanmi má kuriózny priebeh aj preto, že obec už mala spomínaných sedemsto hektárov zapísaných vo svojom katastri v rokoch 2009 – 2011. Na daniach tak ročne získala od U. S. Steelu zhruba 700-tisíc eur.

Mestu sa právoplatne ukončené konanie podarilo obnoviť podaním na Ústavný súd. Mesto však získava z týchto pozemkov daň 1,5 milióna eur. V roku 1981 štát definitívne pričlenil k územiu Košíc zo štrnástich obcí vyše 3 700 hektárov z ich územia. Vrátenia a obnovenia pôvodných hraníc sa domáhajú len Sokoľany.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pozemky #Košice #súd #U. S. Steel