Malinová dedinka sa pýši svojím sadom

Malé Zlievce už takmer desať rokov voňajú v lete malinami a ríbezľami. Dedinka s 285 obyvateľmi sa do povedomia obyvateľov regiónu aj širšieho okolia dostala pestovaním tohto drobného ovocia.

04.04.2014 15:00
Malé Zlievce, maliny, sad, starostka Foto: ,
Starostka Darina Huďanová medzi sadenicami ríbezlí, ktoré už Malé Zlievce spolu s malinami zviditeľnili široko-ďaleko.
debata

Ovocný sad patrí miestnej samospráve, ktorá sa oň aj stará. Dedinskú pokladnicu síce maliny či ríbezle nenapĺňajú, ale pre Malozlievčanov má sad aj tak zmysel. Miestni si chutné plody zadovážia lacnejšie, ako by ich kupovali v obchode a obec je vďaka nim známa široko-ďaleko.

Ovocný sad zriadili na nevyužívanej viac ako hektárovej ploche z eurofondov. Za 540-tisíc korún, z ktorých obec hradila len desatinu, sa podarilo vytvoriť priestor, ktorý Malozlievčanom závidia nielen susedia. „Pestujeme najmä ríbezle a maliny a v menšom aj arónie a drienky. Keď je lepší rok, v sade sa nám urodí okolo sedemsto kilogramov červených ríbezlí, asi rovnaké množstvo čiernych a maliny oberáme na stovky kilogramov. Všetko sú to neskoršie úrody, takže zber ríbezlí býva na prelome júna a júla a s malinami začíname v auguste. Tie rastú až do mrazov,“ hovorí starostka obce Darina Huďanová.

Obec vďaka svojim sadom dáva prácu skupine nezamestnaných, ale ujde sa aj jej zamestnancom. O sad sa pravidelne stará viac ako desať ľudí. Keď sa však podľa Huďanovej zbierajú ríbezle, do sadu idú všetci, čo môžu. Aj starostka. „Úrodu treba pozbierať za dva dni,“ vysvetľuje.

Napriek stovkám kíl dopestovaných plodov však Malozlievčania nemôžu povedať, že im ríbezle či maliny zlepšujú rozpočet. „Plody predávame v menšom ľuďom, ktorí o ne prejavia záujem. Zisk investujeme naspäť do sadov, do obecného rozpočtu nejde nič. Peniaze smerujú na nákup nových sadeníc alebo do nákladov, ktoré priamo súvisia so sadmi. Vlani sme skúsili predávať nielen čerstvo pozbierané plody, ale aj džemy, ktoré sme uvarili z malín. Okrem maloodberateľov sme maliny i ríbezle ponúkali aj na niektorých podujatiach v regióne. Nebrali sme to však ako možnosť privyrobiť si, ale zviditeľniť našu obec. Aj sa nám to darí. Vďaka malinám nás už poznajú aj ľudia z iných regiónov,“ zdôraznila starostka.

Sady však majú aj iný význam. Úžitok z nich majú predovšetkým miestni obyvatelia. Ľudia na aktivačných prácach totiž nemusia len zametať chodníky, ale venujú sa aj práci v sade. A dopestované ovocie kupujú lacnejšie ako v obchode. „Pre nás je táto možnosť vítaná. V sadoch pracujem a využívam aj možnosť kúpiť si maliny či ríbezle domov,“ povedala Erika Bodorová, ktorá je nezamestnaná a jej meno je na zozname aktivačných pracovníkov.

Starostka po skúsenostiach z predchádzajúcich rokov zdôrazňuje, že sady budú obrábať aj v budúcnosti. Radi by ich aj zväčšili, ale nemajú kam. „Vlastnú pôdu, ktorá by na to bola vhodná, nemáme,“ vysvetľuje. A čo premenovanie obce na Malinovo alebo Ríbezľovo? „Tak nad tým neuvažujeme,“ smeje sa. Dodáva, že názov ich dediny má prihlboké historické korene na to, aby uvažovali o jeho zmene. V starých kronikách sa Malé Zlievce objavujú už okolo roku 1 200.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #maliny #pestovanie #Malé Zlievce #ríbezle