Záhada škvrny na Dunaji

Je to tri kilometre dlhé, 50 centimetrov široké a pláva to po Dunaji. Čo to je? Túto hádanku riešili v pondelok hasiči, vodohospodári aj inšpektori životného prostredia. Z nahlásenej olejovej škvrny sa však vykľulo niečo celkom iné.

08.04.2014 10:20
debata

Posádka lode si v pondelok v okolí Gabčíkova všimla nezvyčajný úkaz. Na hladine Dunaja údajne plávala olejová škvrna. Keďže deň predtým sa pod Starým mostom objavila ropná škvrna, hasiči nahlásenie nepodceňovali. Keď však prišli na miesto, zistili, že žiadny olej vo vode nie je. „Dostali sme informáciu, že sú to riasy,“ uviedlo najprv operačné stredisko hasičov v Bratislave s tým, že podrobnosti poskytnúť nevie.

Viac prezradil hovorca Slovenskej inšpekcie životného prostredia Michal Štefánek. „Išlo o roje drobného hmyzu. Ťahali sa nerovnomerne asi dva kilometre. Nevieme presne, aké živočíchy to boli,“ povedal. Podľa neoficiálnych údajov mohlo ísť aj o cikády, zhluk mušiek, prachu a peľu. Proti neznámym organizmom nevykonali žiadny zásah napriek tomu, že na miesto prišli hasiči z Trnavského aj Bratislavského kra­ja.

Škvrna na Dunaji zmobilizovala hasičov aj v nedeľu. Išlo o ropu, ktorá mala uniknúť z niektorej lode. K ekologickej havárii nedošlo, rovnako ani k úhynu rýb či akýchkoľvek iných živočíchov. Na mieste osadili norné steny, ktoré škvrnu ešte včera zachytili. Následne ju hasiči zlikvidovali.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hasiči #Dunaj #škvrna